Oficial ONU: Regimul președintelui Siriei a comis crima împotriva umanității

Navi Pillay Foto: tibetsun.com

Navi Pillay
Foto: tibetsun.com

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Navi Pillay a anunțat luni, la Geneva, că există probe care indică “o responsabilitate” a președintelui Bashar al-Assad în crime împotriva umanității comise în Siria, țară în care conflictul s-a soldat cu aproape 126.000 de morți, informează Mediafax.

Conform oficialului ONU, Comisia de anchetă privind situația din Siria din cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului a “produs cantități enorme de probe (…) cu privire la crime de război și crime împotriva umanității”, adăugând că “probele indică o responsabilitate la cel mai înalt nivel a Guvernului, inclusiv a șefului statului” sirian, Bashar al-Assad.

Anterior, în raportul pe luna septembrie, Comisia a acuzat regimul de comiterea unor crime împotriva umanității și crime de război, iar rebeliunea de crime de război. Dar nu a numit niciodată oficiali de rang înalt din cadrul regimului și nici nu l-a menționat în mod direct pe al-Assad.

Pillay a subliniat că dorește o anchetă judiciară “națională sau internațională credibilă”.

Conflictul sirian a început în martie 2011 printr-o revoltă populară care s-a transformat în insurecție armată împotriva reprimării sângeroase din partea regimului.

Violențele au cauzat moartea a aproximativ 126.000 de persoane în decurs de aproape trei ani, potrivit unui nou bilanț întocmit de către Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul în Marea Britanie.

Aproximativ 35% dintre morți sunt civili – 44.381, dintre care 6.627 copii și 4.454 femei -, iar 65% combatanți. Decesele în rândul forțelor regimului (50.927) sunt de aproape două ori mai importante decât cele în rândul rebelilor (27.746), potrivit acestui ONG care se sprijină pe o rețea de activiști și surse medicale civile și militare.

În contextul în care violențele nu dau semne de răgaz, aproximativ un milion de sirieni, cel puțin, nu au de obicei cu ce să se hrănească, luptele și punctele de control militare afectând distribuirea unui ajutor alimentar, a denunțat Federația Internațională a Crucii Roșii (FICR).

Loading

Comments

comments