E oficial: Numărul românilor care lucrează în Marea Britanie a crescut cu un sfert doar în ultimele trei luni

imigranti 1Cifrele oficiale ale Biroului National de Statistica din Marea Britanie arata ca numarul romanilor si bulgarilor care lucreaza in Regat a crescut cu peste un sfert in ultimele trei luni, de la 112,000 in primul trimestru al anului 2013 la 141,000 raportat la sfarsitul lunii iunie, informeaza BBC.

Organizatiile care militeaza constant impotriva imigrantilor cred ca ridicarea restrictiilor privind tipurile de locuri de munca ce pot fi ocupate de lucratorii veniti din Romania si Bulgaria va spori numarul acestora.

Corespondentul politic al BBC, Susana Mendoca, a precizat ca migratia din Romania si Bulgaria continua sa fie o tema controversata pentru Marea Britanie, guvernul neanuntand inca numarul celor asteptati o data cu eliminarea restrictiilor.

Migration Watch UK, o organizatie neguvernamentala care cere intarirea controlului imigratiei, a anuntat ca ultimele date arata o tendinta clara de crestere a numarului celor care vin din Romania si Bulgaria in Marea Britanie in cautare de loc de munca.

Potrivit Oficiului de Migratii, cetatenii romani si bulgari reprezinta doar 0.3% din numarul tuturor celor care lucreaza in Marea Britanie (forta de munca ocupata). De asemenea, purtatorul de cuvant a adaugat ca, in aceeasi perioada, si numarul celor veniti in Marea Britanie din Europa vestica a crescut.

Chiar daca bulgarii si romanii pot intra in Marea Britanie fara viza inca din 2007, restrictiile asupra job-urilor pe care le pot ocupa au impiedicat integrarea lor in economia britanica. In conformitate cu reglementarile UE, aceste restrictii vor disparea la finalul acestui an.

Pentru a descuraja intrari massive din aceste tari, Guvernul Britanic intentioneaza sa limiteze accesul imigrantilor la prestatii sociale, asistenta medicala si locuinte.

Bulgaria si Romania au anuntat prin intermediul misiunilor lor diplomatice ca nu se asteapta la un “val” de imigranti din tarile lor.

Rezultatele unui studiu privind forta de munca britanica publicat in 2012 arata ca romanii sunt de patru ori mai multi decat bulgarii carelucreaza in Marea Britanie.

Cercetatoarea Heather Rolfe de la Institutul National de Economie si Cercetare Sociala a declarat pentru BBC intr-un interviu acordat in 2013 ca migratia din Romania si Bulgaria catre Marea Britanie trebuie privita ca un fenomen pozitiv, tot mai multi lucratori bine pregatiti contribuind la cresterea economica a Regatului Unit.

Loading

Comments

comments