Obama le cere republicanilor să “oprească farsa” blocajului adoptării bugetului

Site-ul Casei Albe avetizeaza asupra lipsei actualizarilor sau cererilor din cauza neaprobarii bugetului. Functionarii din aparatul de stat sunt in șomaj tehnic de cinci zile.

Site-ul Casei Albe avetizeaza asupra lipsei actualizarilor sau cererilor din cauza neaprobarii bugetului. Functionarii din aparatul de stat sunt in șomaj tehnic de cinci zile.

Președintele SUA, Barack Obama, a făcut apel sâmbătă la republicanii care blochează adoptarea bugetului în Congres “să oprească această farsă”, cerând în termeni foarte fermi ca aceștia să voteze imediat pentru a pune capăt paraliziei administrației.

‘Mergeți și votați!. Opriți această farsă!. Puneți capăt imediat blocajului!’, a îndemnat președintele american în alocuțiunea sa săptămânală radiotelevizată, făcând trimitere la aleșii republicani, după cum scrie AFP.

Senatul a aprobat deja bugetul și “sunt suficienți aleși republicani și democrați în Camera Reprezentanților pregătiți să facă același lucru și să pună capăt imediat paraliziei bugetare. Dar aripa dură a Partidului Republican nu dorește să-l lase pe președintele Camerei, John Boehner, să supună această lege la vot”, a explicat Obama.

Barack Obama a afirmat că nu va plăti vreo ‘răscumpărare’ în schimbul încetării reluării activității în administrația americană. ‘Și cu siguranță nu voi plăti o răscumpărare în schimbul ridicării plafonului datoriei’ publice, a subliniat el, în contextul în care republicanii au amenințat că vor lega chestiunea bugetară de cea a ridicării plafonului legal al datoriei, o prerogativă a Congresului.

SUA urmează să atingă plafonul de îndatorare, aflat în prezent la 16.700 miliarde de dolari, la 17 octombrie, iar Congresul trebuie să aprobe ridicarea acestuia pentru a evita o imposibilitate de plată a cheltuielilor, cu consecințe potențial catastrofale. ‘Oricât de periculoasă ar fi paralizia bugetară, o paralizie economică din cauza unei imposibilități de plată ar fi cu mult mai rea’, a spus Obama.

Președintele american a subliniat că este în continuare gata să lucreze cu toți, din fiecare partid, asupra mijloacelor de îmbunătățire a creșterii economice, creării de noi locuri de muncă și pentru a face ordine în buget pe termen lung. ‘Dar nu sub aceste amenințări care vizează economia noastră’, a avertizat Obama.

Criza bugetară de la Washington, care provoacă de marți paralizia parțială a serviciilor federale, a intrat sâmbătă în a cincea zi fără ca o soluție să se contureze în acest interval de timp.

Loading

Comments

comments