Obama îi numește „patrioți adevărați” pe agenții CIA care au torturat prizonieri

President_Barack_ObamaA doua zi după gafa (?) unui funcționar de la Casa Albă, care a transmis cotidianului Washington Post o propunere de comentariu pe marginea unui raport parlamentar referitor la metodele de interogare folosite de CIA, după atacurile de la 11 septembrie 2001, președintele SUA, Barack Obama, a susținut o conferință de presă pe acest subiect.

Obama a confirmat că s-a folosit tortura: „Am făcut multe lucruri bune, dar am torturat câțiva oameni. Am făcut lucruri contrare valorilor noastre. (…) Dar este important pentru noi să nu îi sancționăm prea aspru pe cei care au făcut lucrurile respective. Mulți dintre ei au muncit sub o presiune enormă și sunt patrioți adevărați”, a declarat Obama, citat de Reuters. Președintele american și-a reconfirmat suportul pentru directorul CIA, John Brennan, în pofida dovezilor care arată că agenția a spionat comisia senatorială ce a investigat tehnicile de interogare folosite.

George W. Bush, predecesorul lui Obama a autorizat folosirea „tehnicilor dure” de interogare după 11 septembrie 2001, după ce a decis că acestea nu pot fi calificate drept tortură. La începutul primului său mandat, Obama a decis interzicerea respectivelor tehnici de interogare.

Loading

Comments

comments