Numărul firmele românești falimentare– în creștere față de anul trecut

Chiar dacă economia României crește cu cea mai ridicată rată din Uniunea Europeană, problemele mediului de afaceri se agravează. Peste 100.000 de firme și-au închis porțile sau au intrat în insolvență în primele 10 luni din acest an, cu peste 5.000 mai multe decât în perioada similară din anul trecut, conform datelor de la Registrul Comerțului, analizate de Sierra Quadrant, unul dintre principalii jucători din piața insolvenței.

116.952 de firme se află, în prezent, într-o situație de risc, iar multe dintre ele și-au închis deja activitatea. Sunt cu 5.639 mai multe companii în dificultate decât în primele 10 luni din 2017.

În perioada ianuarie-octombrie 2018, 7026 de societăți au intrat în insolvență, 15.014 și-au suspendat activitatea, 65.631 au fost radiate, iar 29.278 au fost dizolvate.

Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 20,7%, în timp ce suspendările de activitate au crescut cu 13,3%.

„Este un semnal al înrăutățirii condițiilor din economia reală, puternic grevată de blocajul financiar și de lipsa finanțării”, afirmă analiștii de la Sierra Quadrant.

Numărul societăților intrate în insolvență s-a redus cu 4,33%, iar cel al firmelor radiate cu 1,26%.

În România activează în prezent 914.415 firme și 394.790 persoane fizice autorizate.

Conform analiștilor, capitalizarea insuficientă este unul dintre motivele pentru care cele mai multe companii eșuează. „Într-o economie în care creditul furnizor s-a extins îngrijorător de mult, firmele insuficient capitalizate cad pradă blocajului financiar, neîncasarea unor facturi într-un termen optim ducând la suspendarea activității. Dincolo de blocajul financiar, multe dintre firmele ajunse în insolvență, de exemplu, nu au planuri de investiții bine conturate, cu strategii de risc, iar dacă le au, acestea nu țin cont de realitățile din economi”, afirmă Ovidiu Neacșu, asociat coordonator al Sierra Quadrant, practician de peste 20 de ani în domeniul insolvenței.

Un alt motiv pentru care firmele nu reușesc să facă față provocărilor din economie îl reprezintă accesul dificil la finanțarea bancară, din cauza cerințelor draconice privind valoarea sau tipul garanției, precum și a nivelului prea ridicat al dobânzilor și comisioanelor.

Comerțul reprezintă cel mai riscant domeniu investițional, cu 2.210 insolvențe, 4.557 de suspendări de activitate, 18.342 firme radiate și 9.166 de firme dizolvate. Urmează construcțiile, tranzacțiile imobiliare, sectorul HORECA, transporturile, serviciile și activitățile cultural.

Cea mai ridicată creștere a numărului de firme radiate a fost înregistrată în Dâmbovița, de 34,5%, iar în ceea ce privește firmele dizolvate, cel mai mult a crescut numărul celor din Botoșani, cu 87,3%.

Loading

Comments

comments