A fi sau a nu FILM. “Nu hiu faimos, ama hiu arman”- Despre și cu aromâni

aroman„Nu sunt faimos, dar sunt aromân”. Un film despre mitul eternei cautari. Mandria de a fi aroman. Un grup de actori aromani, in frunte cu regizorul si interpretul rolului masculin principal, Toma Enache, ce dau stralucire si consistenta unui film ce merita vazut, mai ales de cei care vor sa inteleaga cultura aromana (din pacate, insuficient promovata), traditiile si obiceiurile celor ce au cladit imperii, care au ramas cu amintirea marelui Alexandru si al falangelor macedonene.

Construit in jurul cautarii “Armanamei”, o fata de o frumusete remarcabila, interpretata de actrita Linda Taylor (Croitoru), la randul ei remarcabila in interpretarea unui rol ce solicita atat expresia verbala cat si expresia corporala, filmul trece prin flash-back-uri, prin interstitii culturale aromano-americane ( in SUA existand o importanta comunitate aromana).

Toni Caramusat ( interpretat, cum ziceam, de Toma Enache), travereseaza globul, intalnindu-se cu diferite femei pentru a afla cel de-al treisprezeceela secret al aromanilor, Armanamea, pastratoarea tainei nasterii aromanilor, ultima descendenta pura a acestui neam, infruntand mania tatalui sau, interpretat de Lica Gherghilescu-Tanasoca, directorul Teatrului pentru Copii si Tineret “Elpis” din Constanta, de altfel si magistralul interpret al rolului “Gulita” ( pentru cine-si aduce aminte de seria “Chirita”), cu aceasta ocazie, pentru cei ce nu stiau, dezvaluindu-si originile aromane, secondat de actritele: Teodora Calagiu Garofil, Camelia Sapera, Mara Panaitescu, Cornelia Zogu, Elena Bicu.

Distributia este completata de Tache Florescu, Rudy Rosenfeld si Brad Vee Johnson.

“Nu hiu faimos, ama hiu arman”- “Nu sunt faimos, dar sunt aroman”. Un film, o odisee a unor oameni ce vor sa-si cunoasca radacinile, puterea de a fi si, nu in ultimul rand, interiorul propriu. Un film ce merita vazut si revazut, cu ochii, cu mintea, cu sufletul. Un regizor ce merita retinut  pentru viitor: Toma Enache!  Un film, un spectacol de nota 10 plus.  S’BANEADZA ARMANAMEA!

 

Cristian Isop

Loading

Comments

comments