NSA urmărește sute de milioane de oameni, localizându-i cu ajutorul telefoanelor mobile

NSA-Logo
Agenția Națională de Securitate a Statelor Unite (NSA) înregistrează zilnic aproape cinci miliarde de date de localizare geografică a telefoanelor mobile din întreaga lume, dezvăluie documente strict secrete ale serviciilor americane de spionaj, citate de The Washington Post. Agenția urmărește astfel poziția exactă a oamenilor și, concomitent, trasează o “hartă a relațiilor” pe care le au persoanele supravegheate. Înregistrările sunt stocate apoi într-o bază uriașă de date, ce conține informații despre localizarea a cel puțin câteva sute de milioane de telefoane. Între timp, noi proiecte create pentru a analiza aceste date au oferit serviciilor de spionaj “un instrument de supraveghere în masă”, mai scrie publicația americană, care citează documente furnizate de fostul consultant al NSA, Edward Snowden.

Potrivit unui consultant al serviciilor americane de informații, care a vorbit cu The Washington Post sub acoperirea anonimatului dar cu acordul NSA, Agenția Națională de Securitate nu urmărește în mod intenționat datele de localizare în care se află “ținte americane”, ci cu totul și cu totul “întâmplător”. El susține că “obținem volume imense” de date de localizare din lumea întreagă, prin conectarea la cablurile care leagă diverse rețele mobile la nivel global, inclusiv la cele care asigură telefonia pe teritoriul american. În plus, afirmă aceeași sursă, datele de localizare sunt deseori colectate de la zeci de milioane de americani care călătoresc în fiecare an în străinătate, având asupra lor telefoanele mobile.

Ca amploare și potențial impact asupra vieții private, eforturile de a aduna și de a examina datele de localizare întrec celelalte programe de supraveghere ale NSA, dezvăluite în luna iunie. Analiștii de date americani pot găsi telefoanele mobile oriunde în lume, “reconstituie traseul acestora și află relațiile ascunse dintre cei care le-au utilizat”, scrie publicația americană. “Una dintre trăsăturile-cheie ale datelor de localizare, care le transformă în informații atât de sensibile, este aceea că legile fizicii nu-ți permit să păstrezi confidențialitatea asupra acestor date. Cei ce pun preț pe intimitatea lor își pot codifica mail-urile sau își pot deghiza identitățile online, însă singurul mod prin care cineva își poate ascunde locația este acela de a se deconecta de la sistemele de comunicare prin modem și de a trăi într-o peșteră”, susține un activist pentru apărarea libertăților civile, specialist în tehnologia informației, citat de The Washington Post. În privința telefoniei, singura modalitate de a te proteja este să nu ai telefon sau să-l oprești, adaugă publicația americană.

Loading

Comments

comments