NSA a spionat diplomați francezi din SUA și postul de televiziune Al-Jazeera

Al_Jazeera_English_NewsdeskAgenția Națională de Securitate (NSA) a SUA a spionat diplomații francezi de la New York și Washington, precum și postul de televiziune Al-Jazeera, cu sediul în Qatar, reltează Der Spiegel.

NSA a spionat în 2010 reprezentanțe diplomatice franceze la New York și Washington, potrivit unui document intern al agenției, datat iunie 2010 și clasat ‘strict secret’, dar consultat de revista germană.

Agenția s-a interesat în special de rețeaua privată virtuală (VPN) care conectează ambasadele, consulatele și sediul de la Paris ale Ministerului francez de Externe, potrivit Der Spiegel.

Această acțiune împotriva ministerului francez este calificată drept “reușită”, adaugă săptămânalul.

Într-o listă din septembrie 2010, NSA a stabilit ca obiective reprezentanțele franceze de la Washington și din cadrul Națiunilor Unite, unde a instalat microfoane, potrivit articolului, în care se mai arată că agenția a adunat de asemenea capturi de ecran de la sucursala sa din New York.

Der Spiegel dezvăluise deja că NSA, care se află de câteva luni în centrul scurgerilor de documente secrete ale fostului consultant Edward Snowden privind programul de supraveghere al SUA, a pătruns în sistemul ONU în vara lui 2012.

La sfârșitul lunii iunie, revista a relatat, pe baza unor documente furnizate de Snowden, că NSA, acuzată că a spionat comunicațiile electronice mondiale în cadrul programului PRISM, și-a stabilit ca ținte birourile Uniunii Europene de la Bruxelles și misiunea diplomatică a UE de la Washington și de la ONU.

Agenția Națională de Securitate a spionat de asemenea comunicațiile interne ale postului Al-Jazeera, cu sediul în Qatar, mai scrie duminică Der Spiegel. Publicația se bazează pe un raport din martie 2006 al centrului NSA de analiză a rețelelor, aflat printre documentele obținute de Edward Snowden.

NSA ar fi reușit să citească documente protejate provenite de la “ținte interesante” ale postului de televiziune în limba arabă. Potrivit documentului, conținutul ar fi fost transmis pentru analiză serviciilor specializate din cadrul NSA. Nu se știe în ce proporție și până la ce dată au fost monitorizați jurnaliștii și responsabilii postului, mai arată Der Spiegel.

Loading

Comments

comments