Noul Cod Penal: un sms trimis la nervi te poate costa trei luni de închisoare

Foto: evz.ro

Foto: evz.ro

Noul Cod Penal, care intră în vigoare de mâine, 1 februarie, pedepsește cu închisoarea de la o lună la trei luni sau amendă penală „efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanță, care, prin frecvență sau conținut, îi cauzează o temere unei persoane.

Așadar, un sms trimis la nervi cuiva s-ar putea să vă coste mai mult decât vă imaginați… Dacă sunteți un temperament coleric, ar fi indicat să nu vorbiți la telefon cu persoane care vă pot irita ușor.

Supravegherea fără drept și fără un interes legitim a unei persoane se pedepsește cu închisoare de la trei luni la șase luni.

Probabil că parchetele vor fi supraaglomerate, în perioada următoare cu plângeri formulate în baza articolului 208 din noul Cod Penal, care pedepsește hărțuirea, conform celor precizate mai sus.

Iar Articolul 226 pedepsește violarea vieții private. Cu închisoarea de la o lună la șase luni sau cu amendă se sancționează „fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane, aflate într-o locuință sau încăpere ori dependință ținând de aceasta  sau a unei convorbiri private”. Mai drastic (închisoare de la trei luni la doi ani) se sancționează divulgarea imaginilor sau sunetelor obținute în condiții ilicite. Există și excepții – interesul legitim (personal sau public), surprinderea unei infracțiuni pot anula caracterul ilicit al violării vieții private.

Alte câteva aspecte de interes general ale Noului Cod Penal:

– Eutanasia nu mai este calificată drept omor calificat. Conform articolul 190 “Uciderea săvârșită la cererea explicită, serioasă, conștientă și repetată a victimei care suferea de o boală incurabilă sau de o infirmitate gravă atestată medical, cauzatoare de suferințe permanente și greu de suportat, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani”.

– În cazul avortului în alte condiții decât cele medicale, este incriminată și fapta de vătămare corporală a fătului.

– Dispar interdicția de a părăsi localitatea sau țara, fiind înlocuite cu arestul la domiciliu pe o perioadă de cel mult 30 de zile.

– Se introduce sistemul zilelor-amendă, care pot între 30 și 400, înmulțite cu valoarea corespunzătoare unei zile amendă, cuprinsă între 10 și 500 de lei.

– Se introduce și noțiunea de oportunitate a urmăririi penale. Astfel, chiar și în situațiile în care există fapta, procurorul poate decide să nu declanșeze urmărirea penală, în raport cu persoana inculpatului, cu conduita acestuia anterior comiterii faptei și alte circumstanțe.

– Procurorul și persoana cercetată penal pot încheia un acord de recunoaștere a vinovăției, în cazul infracțiunilor pedepsite cu maximum șapte ani de închisoare. Acordul are ca obiect recunoașterea comiterii faptei și acceptarea încadrării juridice, fiind stabilit și modul și cuantumul pedepsei, precum și forma în care aceasta urmează a fi executată. Acordul va fi supervizat de instanța de judecată, dar procedural, lucrurile sunt mult simplificate, față de situațiile în care fapta nu este recunoscută.

– Minorii nu vor mai face închisoare. Privarea de libertate se va putea face doar în centre de detenție speciale, centre educative sau prin consemnare la domiciliu.

Loading

Comments

comments