Noul Cod Fiscal. Cum se va calcula salariul în 2018, pe înțelesul oricui

Ordonanța de Urgență adoptată miercuri, de Guvernul condus de Mihai Tudose (PSD), introduce următoarele principale modificări în Codul Fiscal, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2018:

  1. Contribuțiile sociale se vor reduce global, dar se vor calcula doar pentru angajat, nu și pentru angajator. Contribuțiile vor fi achitate prin stopaj la sursă tot de angajator (acest lucru nu se modifică, dar este o precizare importantă în context, întrucât solicitarea unor patronate a fost ca salariații să primească veniturile brute și să-și achite singuri impozitul și contribuțiile). Astfel, dacă, în prezent, CAS global este 39,25%, din care 16,5% de partea angajatului și 22,75% de partea angajatorului, pe noul Cod Fiscal va fi un singur CAS, de 35%, de partea angajatului. Grozav, s-ar zice, o modificare „pe hârtie” și o reducere de 4,25%! Doar că nu e tocmai așa. CAS-ul angajatului se scade din venitul brut, după care, asupra diferenței se aplică impozitul. Ce rămâne este salariul net. Prin urmare, dacă s-ar aplica aceeași metodă de calcul cu un CAS de 35%, la un venit brut identic, salariul net ar scădea.
  2. Guvernul, însă, a prevăzut o modificare (creștere) despre care spune că este doar scriptică, a salariului brut, coroborată cu o scădere de la 16 la 10 procente a impozitului pe diverse venituri, implicit asupra celor de natură salarială. Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, a oferit și un exemplu de calcul, pe care îl vom prezenta și explica mai jos.
  3. Patronii nu scapă de tot de contribuții, vor avea și ei de achitat 2,25% asigurare de insolvență (astfel, de fapt, CAS global scade cu doar 2 procente).
  4. Procentul din CAS ce se duce spre fondurile private de pensii (Pilonul 2) se reduce de la 5,1% la 3,75%.

Acum, să vedem exemplul de calcul prezentat de Mișa (adaptat și explicat de sussemnatul, pentru o înțelegere mai facilă):

Salariu brut noiembrie 2017 – 3200. Din acesta se scade CAS-ul angajatului (16,5%, adică 528 de lei), iar din suma obținută (2.672) se scade impozitul (16% – 428 lei), rezultând venitul net de 2.244 lei. CAS-ul angajatorului (22,75%) se aplică tot la suma de 3.200, rezultând o cheltuială (salarială) suplimentară de 728 de lei.

Salariul brut de 3.200 de lei trebuie să devină 3.840 de lei, de la 1 ianuarie 2018. Efortul financiar pentru patroni nu crește, întrucât dispare acea cheltuială salarială suplimentară de 728 de lei. Din 3.840 se reduce CAS (35% – 1.344 lei), la suma rezultată (2.496) se aplică noul impozit de 10% (250 de lei prin rotunjire), rezultând un venit net de 2.246 de lei. De partea angajatorului, având ca bază de calcul venitul brut al angajatului, se socotește contribuția de insolvență de 2,25%, respectiv 86,4 lei (86 lei prin rotunjire).

S-ar zice că se aplică celebra butadă a lui Lavoisier: „Nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă”. De fapt, se câștigă (de angajați și angajatori, deopotrivă) câte 2 lei în exemplul de mai sus… Și atunci, de unde acest vuiet din partea sindicatelor și patronatelor?! Și ce urmărește, de fapt, Guvernul? Aparent, măsura vizează creșterea gradului de colectare a CAS. Fiindcă mulți patroni achită CAS-ul angajaților, dar „uită” să achite și partea proprie de contribuții. Prin noul sistem de calcul al CAS, se estimează că angajații vor fi mai direct implicați în virarea CAS. Chiar dacă nu o vor face în nume propriu, se consideră, probabil, că-și vor „trage de mâneci” patronii să o facă. De unde coliziuni repetate între sindicate și patronate. Mai logic, în aparență, ar fi fost ca angajații să primească venituri brute și să își achite propriile contribuții, așa cum a fost solicitarea unor patronate. Doar că, pe de o parte, ANAF nu are baza logistică necesară colectării contribuțiilor, iar pe de altă parte, ar fi un pariu riscant: poate că mulți angajați ar fi tentați să cheltuiască toți banii încasați de la patroni, iar ANAF s-ar trezi cu o puzderie de rău platnici pe care ar trebui să-i execute silit, neavând resursele necesare pentru a purcede într-o asemenea întreprindere…

 

Loading

Comments

comments