A noua duminică de proteste împotriva mineritului cu cianuri la Roșia Montană

Protestatarii au început să se adune, în cea de-a noua duminică de proteste față de proiectul de exploatare minieră de la Roșia Montană, de la ora 16.00, în Piața Universității, pe esplanada cu statui de pe Bulevardul Regina Elisabeta, scrie Mediafax.

Aceștia au venit la protest cu steaguri tricolore, cu pancarte și mesaje contra exploatării miniere cu cianuri, dar și a gazelor de șist, precum și cu „tradiționalele” pet-uri umplute cu pietricele, scandând, ca și la protestele anterioare, Uniți, salvăm Roșia Montană!”.

Inițial au fost aproximativ câteva zeci de manifestanți, însă ulterior numărul acestora a ajuns la aproape 3.000.

În jurul orei 18.00, manifestanții de la Universitate au forțat cordonul de jandarmi și au plecat în marș spre sediul Guvernului, blocând bulevardele Nicolae Bălcescu și Magheru, apoi și Lascăr Catargiu.

Jandarmii i-au îndrumat pe manifestanți să meargă pe trotuar, însă aceștia au forțat cordonul forțelor de ordine și au ieșit pe carosabil.

Manifestanții față de exploatarea minieră de la Roșia Montană au protestat aproximativ 40 de minute în scuarul din fața sediului Guvernului. Apoi, au făcut cale întoarsă, blocând circulația pe Calea Victoriei, fiind flancați de cordoane de jandarmi, care încercaseră, fără succes, să îi îndrume spre Bulevardul Lascăr Catargiu.

Tot azi, peste 1000 de persoane protestează la Cluj Napoca, în Piața Unirii. Aproximativ 150 de persoane au participat, la Abrud, la un miting de protest față de proiectul minier de la Roșia Montană, cerând respingerea acestuia, în timp ce în jur de 100 de susținători ai investiției s-au adunat în aceeași zonă, între cele două grupuri fiind jandarmi.

Mitinguri de protest s-au desfășurat și la Londra, Paris, Madrid și alte capitale europene.

 

 

Loading

Comments

comments