O nouă demonstrație militară faraonică la Phenian

PhenianCoreea de Nord a organizat luni o a două paradă militară gigant în interval de câteva săptămâni, defilarea fiind axată pe glorificarea Coreii de Nord și a liderilor săi și mai puțin pe lupta cu ‘dușmanii’, transmite AFP.

Zeci de mii de militari s-au aliniat în coloane în imensa piață Kim Ir-sen, în centrul capitalei Phenian, în fața a sute de mii de civili care au purtat flori în culorile drapelului național.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a fost salutat prin aplauzele obișnuite și prin strigătul ‘Mansei’ (‘Viață lungă!’) la sosirea pe estradă.

Cea mai recentă paradă de mari dimensiuni organizată de regimul comunist nord-coreean datează de la 27 iulie, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la sfârșitul Războiului din Coreea (1950-1953). Spre deosebire de manifestarea de la sfârșitul lunii iulie, defilarea de luni nu a implicat decât echipamentele militare grele, cum ar fi tancuri sau rachete cu rază lungă.

Această a doua paradă a fost dominată de reprezentații patriotice: portrete uriașe cu liderii nord-coreeni, civili fluturând drapelul național și flori. La tribună, discursurile au fost mai degrabă patriotice decât agresive.

Defilarea de luni a fost organizată pentru a celebra crearea Republicii Populare Democrate Coreene (RDPC), la 9 septembrie 1948.

După luni de tensiuni extrem de puternice în peninsulă, în cursul iernii și al primăverii, în urma unui al treilea test nuclear realizat de Phenian, relațiile dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud traversează o fază de calm.

Loading

Comments

comments