Un nou scandal în UE. Protagonist e Donald Tusk, președintele Consiliului

Un nou scandal relevă fragilitatea crescândă a construcției europene, confruntată cu disensiuni ce tind să se permanentizeze. Polonia solicită, în mod formal, prin ministrul său de Externe, Witold Waszczykowski, înlocuirea lui Donald Tusk, de la șefia Consiliului European, informează Reuters.

Mandatul lui Tusk încetează în luna mai și, deși mai are dreptul la un mandat, pentru care și-au exprimat susținerea majorității liderilor europeni, nu este deloc bine văzut la Varșovia.

Noua opțiune a Poloniei este Jacek Saryusz-Wolski, un europarlamentar care, la data nominalizării, era membru al formațiunii Platforma Civică (de centru dreapta), principala forță de Opoziție la partidul de guvernământ Lege și Justiție (de dreapta, conservator).

Donald Tusk a fost președintele Platformei Civice, înainte de a deveni președintele Consiliului European, unul dintre cei trei poli de putere ai Uniunii Europene, alături de Comisia Europeană și Parlamentul European.

Imediat după nominalizare (și acceptarea acesteia), Wolski a fost destituit din Platforma Civică.

Pe de altă parte, Jaroslaw Kaczynski, președintele partidului Lege și Ordine, susține că Donald Tusk „încalcă regulile elementare ale Uniunii Europene”.

Rolul Consiliului European, implicit al președintelui acestuia, va fi determinant în evoluția negocierilor cu Marea Britanie, în procesul de ieșire a statului insular din blocul comunitar.

Loading

Comments

comments