Noul acord cu FMI se amână. Băsescu refuză semnarea, acuzând Guvernul că vrea să facă bani pentru campania electorală din acciza la benzină

sursa foto: presidency.ro

sursa foto: presidency.ro

UPDATE. Ponta, întrebat dacă USL are instrumente pentru a-l contracara pe Băsescu: „Analizăm mâine”

Într-o emisiune televizată, premierul Ponta a insistat că refuzul președintelui de a semna Memorandumul cu FMI înseamnă „înghețarea” acordului de împrumut și, în perspectivă, pierderi semnificative pentru România, prin înăsprirea condițiilor de împrumutare a banilor europeni. Ponta spune că USL va analiza, marți, posibilitățile de limitare a efectelor boicotului prezidențial.

Anterior, într-un comunicat postat pe site-ul Președinției, purtătorul de cuvânt al instituției, Bogdan Oprea, a comentat declarația premierului referitoare la încetarea acordului cu FMI și CE în urma refuzului președintelui de a semna Memorandumul cu FMI. „Prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, a făcut o afirmație incorectă din care rezultă că nu cunoaște modul în care funcționează acordul dintre România și Fondul Monetar Internațional. Pentru ca românii să fie corect informați trebuie spus că Acordul stand-by 2013 – 2015 este și rămâne valabil. Președintele României, domnul Traian Băsescu, a cerut doar renegocierea unei singure clauze din ultima scrisoare de intenție. Trebuie știut că scrisoarea de intenție reprezintă o evaluare de parcurs, realizată la fiecare trei luni, a modului în care Guvernul a îndeplinit condiționalitățile din acord și prin care statul român, atunci când este cazul, își asumă noi angajamente menite să ducă la îndeplinire principiile de bază prevăzute în acordul deja semnat. Domnul președinte Traian Băsescu a cerut ca din noile angajamente asumate de Guvern în această ultimă scrisoare de intenție să nu facă parte și introducerea accizei de 7 eurocenți la combustibili. Această acciză ar duce la creșterea prețurilor și ar afecta, în mod deosebit, populația săracă, întreprinderile mici și mijlocii și transportatorii, și s-ar constitui, totodată, într-o frână pentru relansarea creșterii economice.”.

 

Președintele Traian Băsescu a anunțat, luni seară, că a decis să nu aprobe Memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenți la carburanți. Băsescu a precizat că a informat FMI în legătură cu poziția sa față de problema accizei la carburanți, el menționând că la vizita delegației Fondului din ianuarie se poate renegocia acest punct.

Premierul Victor Ponta a comentat scurt luni seară anunțul președintelui Traian Băsescu privind neaprobarea memorandumului cu FMI, declarând pentru MEDIAFAX că nu mai avem, practic, acord cu FMI și CE.

„Majorarea accizei la carburanți este antieconomică, împotriva intereselor României și a șanselor de relansare economică. Nu doresc măsuri care să frâneze lansarea economică. Guvernul nu are nevoie de această măsură. Această măsură va afecta pensiile mai mult decât creșterea de 3 la sută”, a declarat șeful statului, precizând că Guvernul nu-i poate cere să semneze Memorandumul, din moment ce a negociat fără mandat aprobat domnia sa. Băsescu susține că a găsit „minciuni” în buget, care „ascund” sume de 2 – 4 miliarde de lei ce pot fi obținute prin aplicarea corectă a unor taxe noi introduse.

„Au fost guverne în dificultate și au trebuit să mărească fiscalitatea, dar acest guvern nu este în dificultate. Ei vor doar să-și creeze resurse pentru alegerile din 2014. Acest lucru mi se pare inadmisibil. Guvernul, puterea, să-și facă campania electorală pe banii lor și nu pe banii populației și pe efectele pe care această acciză suplimentară le introduce pentru fiecare cetățean. Cei mai afectați vor fi cei mai săraci”, spune președintele.

Discutarea în board-ul FMI a scrisorii de intenție și a memorandumului de politici economice încheiate cu autoritățile române, programată pentru luna decembrie, va fi amânată, întrucât documentele trebuie să conțină și semnătura președintelui țării.

 

Loading

Comments

comments