Noi înregistrări din perioada Watergate dovedesc că Nixon, președintele Americii, era antisemit și rasist

Richard Nixon, președintele SUA (1969 - 1974). Foto: voraciousrationalist.com

Richard Nixon, președintele SUA (1969 – 1974).
Foto: voraciousrationalist.com

Biblioteca prezidențială Nixon a dat publicității un nou set de casete audio înregistrate în decursul administrației Richard Nixon. Astfel, din cele 3.700 de ore de înregistrări, 3.000 sunt acum publice. 700 rămân secretizate.

„Noile” înregistrări datează din perioada 9 aprilie – 12 iulie 1973 (pe 13 iulie existența înregistrărilor –până atunci, necunoscută public- a fost adusă la cunoștința unei comisii senatoriale) reprezintă încă o lovitură de imagine pentru Nixon, personalitate și așa extrem de controversată. El rămâne singurul președinte din istoria Americii care a renunțat la funcția supremă pe data de 9 august 1974, înainte de încheierea mandatului. Gestul a fost forțat de implicațiile scandalului Watergate, declanșat de dezvăluirile din ziarul Washington Post.

Conform înregistrărilor date acum publicității, și citate de BBC și Atlantic Wire, Nixon era antisemit și rasist (disprețuia persoanele de culoare) și îi aprecia pe chinezi, despre care afirma că sunt „cei mai capabili din lume”.

În decursul unei convorbiri telefonice cu secretarul de stat (șeful diplomației americane) Henry Kissinger, Nixon s-a arătat înfuriat de faptul că evreii americani pun pe primul loc seminția lor și pe plan secundar cetățenia, spunând că ar trebui să realizeze că lucrurile trebuie să stea exact invers. Nixon făcea aceste afirmații pe data de 19 aprilie 1973, în contextul apropierii unui summit cu sovieticii. El se temea că unii evrei influenți ar putea pune bețe în roate summit-ului și amenința că, dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar fi urmat cele mai puternice represalii din istoria Americii.

De notat că și Kissinger e evreu, dar îl aproba pe Nixon când acesta vorbea deloc reverințios la adresa conaționalilor săi.

La doar câteva zile distanță, într-o convorbire telefonică cu purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Ronald Ziegler, Nixon i-a spus că vrea să îl concedieze pe avocatul Leonard Garment din funcția de consilier și nu s-a abținut de la o „dedicație specială”:  „Blestemat să-i fie sufletul de evreu!”.

În decursul unei întruniri în Biroul Oval cu consilierul Anne Armstrong, Nixon și-a exprimat convingerea că oamenii de culoare nu vor putea conduce (bine) nicio țară în următorii o sută de ani și „poate nici peste o mie de ani”. „Știți vreo țară condusă de negri, care merge bine?”, și-a chestionat Nixon audiența. Nixon a adăugat că nici pe evrei nu i-ar numi la conducerea unei țări.

Loading

Comments

comments