Nizoral și celelalte medicamente cu ketoconazol – interzise

Foto: ellaelly.wordpress.com

Foto: ellaelly.wordpress.com

Comisia Europeană a cerut retragerea tuturor medicamentelor care conțin ketoconazol, folosite în tratarea infecțiilor fungice, după ce, în vară, Agenția Europeană Medicamentului (EMA) recomandase suspendarea acestora pe motiv că riscul leziunilor hepatice după utilizare este mai mare decât beneficiile.

În urma solicitării CE, Agenția Națională a Medicamentului a cerut farmaciilor scoaterea produselor care conțin ketoconazol de la vânzare.

“Am trimit această cerere către farmacii. Aștept date legate de cantitatea de medicamente existentă la vânzare. Nicio farmacie nu mai poate vinde produse care conțin ketoconazol. În schimb există alte produse care nu conțin această substanță”, a declarat pentru MEDIAFAX președintele Agenției Naționale a Medicamentului, dr. Marius Savu.

În România sunt cinci companii care produc medicamente cu ketoconazol, respectiv Arena, Terapia (Nizoral), Helcor, Magista și Slavia.

Conform EMA, există tratamente alternative considerate a fi mai sigure.

Formulele ce conțin ketoconazol cum ar fi cremele, unguentele și șampoanele pot fi utilizate în continuare, în condițiile în care cantitatea de ketoconazol absorbită de corp este foarte scăzută.

Și Agenția Medicamentelor din SUA (FDA) a atras atenția că pastilele cu ketoconazol pot cauza probleme la grandele suprarenale și leziuni ale ficatului care să necesite un transplant sau care chiar pot fi fatale, potrivit presei americane.

Loading

Comments

comments