Necunoscuții din spatele unor mari invenții

Kenneth Wallis, recordman Autogyro Foto: aircrewremembered.com

Kenneth Wallis, recordman Autogyro
Foto: aircrewremembered.com

Când folosim anumite tehnologii care ne ușurează viața cotidiană, îndeobște nu ne gândim la inventatorii acestora. Dar merită măcar să le cunoaștem identitatea. Pentru că, de la mașina de spălat și aspirator  până la wireless și sisteme de colectare a energiei eoliene – fără ele viața noastră ar fi fost mult mai grea și astăzi nici nu ne putem imagina activitățile cotidiene fără aceste tehnologii.

Iată câteva informații mai mult sau mai puțin inedite despre acești profesioniști care ne-au îmbunătățit viața, iar unii continuă să o facă.

Kenneth Horatio Wallis – comandant de aviație, care în decursul celui de-al Doilea Război Mondial a efectuat misiuni de luptă -bombardamente- deasupra Germaniei, este unul dintre cei care au perfecționat girocopterul, numit Autogyro, inventat în 1923 de inginerul spaniol Juan de la Cierva. Wallis a deținut 34 de recorduri mondiale obținute cu acest mic automobilo-elicopter, ultimul stabilit când avea vârsta de 89 de ani! Opt dintre recorduri erau încă ale lui,  la 1 septembrie 2013, când a murit, la vârsta de 97 de ani. Autogyro sau girocopterul utilizează un rotor nealimentat în autorotație pentru a antrena ridicarea și o elice cu motor electric, similar cu cel al unei aeronave cu aripă fixă, pentru a oferi tracțiune. Compania lui Ken Wallis produce autogyros  în scopuri “de recunoaștere, cercetare & dezvoltare, de supraveghere și în scopuri militare”.  El a zburat cu  unul dintre  produsele sale, numit “Micul Nellie”, în filmul James Bond “Nu trăiești de 2 ori”.

James Dyson – aspiratorul, mașina de spălat și airblade-ul. Sir James Dyson este un designer britanic industrial și fondator al companiei Dyson He. Este cunoscut ca inventatorul aspiratorului “dual vid” fără sac, care funcționează pe separarea ciclon. La sfârșitul anilor 1970 Dyson a avut ideea de a folosi separarea ciclonică pentru a crea un aspirator care nu și-ar pierde puterea de aspirație și astfel ar aspira mult mai bine mizeria. Ideea a venit de la cicloanele separate de  filtrul de aer din camerele de pulverizare din fabrica Ballbarrow pe care o deținea. După ce a eșuat în vânzarea invenției marilor companii, Dyson a înființat propria companie de producție. În iunie 1993, a deschis un centru de cercetare și o fabrica în Malmesbury, Wiltshire. Inginerii Dyson au fost determinați să creeze aspiratoare mai evoluate în colectarea prafului . Acest lucru a fost realizat prin adăugarea unui ciclon cu diametru mai mic pentru a da o mai mare forță centrifugă. Rezultatul: o aspirare cu 45% mai eficientă decât un ciclon dublu și îndepărtarea prafului prin divizarea aerului în 8 cicloane mai mici, de unde și-a căpătat numele de Root Cyclone.

Paul SpinksActive Technologies. Pavel Spinks este Managing Director la Tehnologii active, o companie care oferă soluții specializate pentru comunitatea de design, inginerie și de fabricație. Compania Tehnologii active a  efectuat cercetări privind modalitatea de a crește eficiența panourilor solare fotovoltaice. Astfel, a proiectat un senzor innovator, care monitorizează modificările aduse panoului solar, având capacitatea de a determina dacă este murdar sau dacă nu funcționează la capacitate maximă.

Dr. H K Yeo – Link Sonar. Link Sonar a dezvoltat un sistem de comunicare care asigură comunicarea fiabilă super-wireless pentru industria “offshore” a submarinelor. Cu viteze de transmisie cu 66% mai mari decât a altor produse existente, are ca aplicabilitate reducerea orelor pe care trebuie să le petreacă un om pe mare, oferind economii imense.

 

Autor: Ana Cârstocea

Loading

Comments

comments