Moody’s: România va înregistra o creștere economică mai mică decât alte state cu același rating

i3ZnSpmo00moRatingul de credit al României este limitat de perspectivele slabe de creștere economică și de vulnerabilitatea la șocuri financiare externe, iar îmbunătățirea calificativului depinde totodată de continuarea consolidării fiscală și îmbunătățirea calității activelor bancare, relatează Mediafax care citează Moody’s.

Moody’s atribuie României ratingul “Baa3”, cel mai redus nivel din categoria “investment grade” (active recomandate pentru investiții pe termen lung), cu perspectivă negativă.

“Ratingul Baa3 al obligațiunilor guvernamentale ale României ține cont de consolidarea fiscală reușită în ultimii doi ani, însă este în continuare limitat de creșterea economică slabă din ultima perioadă de perspectiva slabă de creștere”, se arată într-un comunicat transmis de Moody’s.

Moody’s avertizează că, pe termen scurt, relațiile strânse dintre economia românească și UE reprezintă un factor de vulnerabilitate.

Un alt factor care limitează ratingul de credit al României este expunerea la volatilitatea piețelor financiare globale, din cauza dependenței ridicate de finanțare externă atât la nivelul guvernului, cât și în sectorul privat, consideră Moody’s.

Moody’s ar lua în calcul îmbunătățirea perspectivei ratingului României la stabilă dacă procesul de consolidare fiscală va continua, creșterea economică va accelera în mod sustenabil, și “trendurile actuale în ceea ce privește calitatea activelor băncilor și evoluția creditării s-ar inversa”, se mai spune în comunicat.

Loading

Comments

comments