Moldova, Ucraina și Georgia s-au asociat cu Uniunea Europeană. Ce zice Rusia

Foto: captură video sursa http://tvnewsroom.consilium.europa.eu/

Moldova, Ucraina și Georgia s-au asociat cu Uniunea Europeană Foto: captură video sursa http://tvnewsroom.consilium.europa.eu/

Uniunea Europeană a semnat vineri Acordul de Asociere cu Republica Moldova, Ucraina și Georgia, trei foste republici sovietice care vor să apropie de Europa de Vest, în pofida presiunilor exercitate de către Rusia. Acordul angajează aceste trei țări la standarde europene, inclusiv noi reglementări vamale, controale de calitate și competiție pe piața liberă, informează Mediafax.

“Este o mare zi pentru Europa (…). Uniunea Europeană se află alături de voi astăzi mai mult decât oricând”, a declarat Herman Van Rompuy, președintele Consiliului Eurpean, înainte să semneze acordul cu președintele ucrainean Petro Poroșenko și premierii georgian Irakli Garibașvili și moldovean Iurie Leancă, în cadrul unui summit european, la Bruxelles.

Acordul a fost semnat în mod oficial la Bruxelles de către cei 28 de șefi de stat și de guverne UE cu președintele ucrainean Petro Poroșenko și premierii georgian Irakli Garibașvili și moldovean Iurie Leancă.

“Ce zi mare! Poate cea mai importantă pentru țara mea de la independență”, proclamată în 1991, a declarat Poroșenko. “Evoluțiile istorice sunt inevitabile”, a adăugat el, subliniind că acordul se aplică “întregii Ucraine, inclusiv Crimeei”.

De partea sa, Rusia critică în termeni duri asocierea celor trei țări cu Uniunea Europeană, amenințând cu sancțiuni economice. Un consilier de rang înalt al președintelui rus Vladimir Putin, Serghei Glaziev, a declarat, chiar azi, că președintele ucrainean prooccidental Petro Poroșenko este un “nazist”, iar semnarea Acordului de Asociere al Ucrainei cu UE este “ilegitimă”.

Van Rompuy a declarat că “nimic, în acord, nu este susceptibil să afecteze Rusia”. Acordul “este pozitiv, nu este îndreptat împotriva cuiva”, a subliniat președintele Comisiei José Manuel Barroso.

Poroșenko a semnat a doua parte a Acordului de Asociere, cea de ordin comercial, care vizează în principal ridicarea principalelor bariere vamale dintre Ucraina și statele membre UE. Prima parte, de ordin politic, a fost semnată în martie de către premierul Arseni Iațeniuk.

Semnarea documentului a fost prevăzută inițial în noiembrie 2013, dar fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici s-a răzgândit și a preferat să se orienteze către Rusia pentru a obține un ajutor economic. Această decizie a antrenat mișcarea de contestare care a condus la destituirea sa, urmată de anexarea Crimeei de către Rusia și insurecția separatistă prorusă din estul țării.

Republica Moldova este considerată cea mai săracă țară din Europa. Din punct de vedere cultural și istoric, Republica Moldova este foarte apropiată de România, însă Acordul de Asociere cu UE poate deschide larg piețele europene Chișinăului. Mai mult de jumătate din schimburile comerciale moldovene sunt efectuate cu state europene.

Exporturile UE în Republica Moldova au atins în 2013 2,3 miliarde de euro, dominate de utilaje, minereuri și echipamente de transport, iar exporturile moldovenești către UE – în principal alimente, îmbrăcăminte și utilaje – au atins un miliard de euro.

Loading

Comments

comments