Ministrului de Externe francez “îi pare” că România și Bulgaria nu îndeplinesc condițiile de aderare la spațiul Schengen

26670en_USI_schengenComentariile ministrului Laurent Fabius survin în contextul unei dezbateri aprinse în cadrul coaliției la putere în Franța privind populația romă din această țară, potrivit agențiilor de știri.

“Dacă nu se schimbă condițiile, nu vom fi pentru”, a declarat Fabius în legătură cu o viitoare decizie a Uniunii Europene privind aderarea României și Bulgariei la Schengen la 1 ianuarie 2014.

În opinia șefului diplomației franceze, aderarea la Schenghen a acestor două state membre ale Uniunii Europene (UE) – vizate de restricții pe piața muncii în UE care vor fi anulate pe 1 ianuarie 2014 – va însemna că imigranți provenind din țări din afara Uniunii ar putea să pătrundă în mod liber pe teritoriul european, trecând pe teritoriul celor două țări.

“Trebuie să fim siguri că Bulgaria și România vor avea mijloacele de verificare la granițe”, a argumentat Fabius. “Pentru moment, îmi pare că nu sunt îndeplinite condițiile”, a adăugat acesta.

Circa 20.000 de imigranți de etnie romă din România și Bulgaria locuiesc în sute de tabere improvizate la marginea orașelor franceze. Tensiunile dintre aceștia și comunitățile locale au făcut din imigrația romilor un subiect controversat, în contextul apropierii alegerilor locale din Franța, programate pentru primăvara anului viitor.

Săptămâna trecută, ministrul afacerilor interne francez, Manuel Valls, a iscat o controversă în coaliția la putere, afirmând că majoritatea imigranților de etnie romă nu pot fi integrați în societate și ar trebui să se întoarcă acasă.

Frontul Național (extrema dreaptă) a făcut din acest subiect tema electorală principală pentru alegerile municipale din martie.

Loading

Comments

comments