Mii de militari americani revarsă tone de ajutoare peste sinistrații din Filipine

Operațiunile de salvare a sinistraților filipinezi s-au accelerat vineri, odată cu sosirea armatei americane, după o săptămână de la trecerea taifunului Yolanda, informează Mediafax. Yolanda a fost unul dintre cele mai puternice taifunuri care au atins vreodată uscatul, însoțit de rafale de vânt de peste 300 de kilometri pe oră și valuri de cinci metri, care au provocat pierderea a mii de vieți omenești și au lăsat pe drumuri zeci de mii de familii.

Portavionul George Washington, cu 5.000 de marinari la bord, și alte șapte nave americane, s-au poziționat în largul celor mai afectate insule din Filipine.

Flotila, care dispune de 21 de elicoptere, a adus echipamente medicale și provizii.

Vineri dimineață, americanii descărcau ajutor umanitar pe aeroportul din Tacloban, unul dintre cele mai afectate orașe, situat pe Insula Leyte.

ONU, care a evocat recent un posibil bilanț de 10.000 de morți doar în orașul Tacloban, a anunțat vineri că numărul acestora este de 4.460.

Însă Consiliul național pentru reducerea și gestionarea catastrofelor naturale a contestat aceste date, anunțând un bilanț oficial de 3.621.

La Tacloban, municipalitatea estima joi că a colectat 2.000 de cadavre, în timp ce alte zeci, învelite în saci de plastic, așteptau încă pe marginea drumurilor, vineri, pentru a fi preluate de camioane.

Joi, o sută de trupuri neînsuflețite au fost depuse în gropi comune.

Primarul orașului Tacloban, Alfred Romualdez, s-a declarat “foarte recunoscător” intervenției americane, având în vedere că străzile orașului se află într-o situație deplorabilă.

Numeroși locuitori fac cozi în fața primăriei, unde își încarcă telefoanele sau efectuează apeluri gratuite către rude care locuiesc pe alte insule ale arhipelagului.

Numeroase țări, ONG-uri și agenții internaționale au promis ajutoare financiare și materiale substanțiale, în timp ce ONU a lansat un apel la donații de ordinul a 301 milioane de dolari americani (aproximativ 225 de milioane de euro).

 

 

Loading

Comments

comments