Meteo cu ministrul Stroe

Azi, ministrul de Interne, liberalul Radu Stroe, a avut o videoconferință cu prefecții, având ca temă pregătirea de iarnă și gestionarea eventualelor situații critice cauzate de fenomenele meteorologice periculoase.

Ce a spus ministrul Stroe în deschiderea acestei videoconferințe: „Organizatorii mitingurilor din București și din țară trebuie să respecte legea, iar aceste manifestații trebuie monitorizate pentru a nu se ajunge la conflicte între cetățeni și reprezentanții instituțiilor statului”.

„Problema mitingurilor nu ține de o situație de urgență, însă trebuie să monitorizăm toate mitingurile autorizate, traseele parcurse de protestatari, astfel încât să diminuăm imaginea negativă că nu am aplicat legea. Vom încerca să nu se ajungă la conflicte între cetățeni și reprezentanții instituțiilor statului. A trecut prea mult timp de când protestele continuă și în București și în țară și manifestațiile trebuie să respecte legea, de voie și de nevoie”, a mai adăugat Stroe.

Să recapitulăm un pic evenimentele din ultima lună.

Guvernul Ponta trimite parlamentului spre aprobare proiectul RMGC.

Încep protestele de stradă față de proiectul RMGC. Societatea civilă se manifestă ferm împotriva proiectului în forma sa actuală.

Este inființată comisia parlamentară specială Roșia Montană, unde încep să fie audiate toate părțile implicate.

Interpelat acum două săptămâni, de Realitatea TV, în legătură cu gestionarea manifestațiilor de stradă, ministrul Stroe explică în felul următor neintervenția forțelor de ordine: „Atâta timp cât manifestațiile sunt pașnice nu avem de ce să intervenim. E o chestiune legată de ințelegerile politice”.

La începutul săptămânii trecute, a explodat buba explorării gazelor de șist din comuna Pungești, județul Vaslui. Confruntată cu protestul ferm al celor câteva sute de localnici, compania americană Chevron -a văzut nevoită să își retragă utilajele din zonă, în așteptarea liniștirii spiritelor.

Ca un făcut, într-una din serile următoare, mașina ministrului Culturii este vandalizată de un individ infiltrat în rândul protestatarilor împotriva proiectului RMGC. Președintele Băsescu și premierul Ponta parcă atâta așteptau: ambi au trasat o linie „roșie” a protestelor ce nu mai trebuie traversată: jandarmii rebuie să intervină în forță împotriva celor care mai blochează circulația pe drumurile publice. Ponta a mers până acolo încât i-a făcut „legionari” pe manifestantii care se împotrivesc proiectului RMGC și a explorării gazelor de șist. Anterior, George Maior, directorul SRI se referise la aceeași manifestanți ca fiind „eco anarhiști”.

„Lupta de clasă” s-a ascuțit și se poartă și la un alt nivel. Imediat după declarațiile sale din Parlament, foarte critice la adresa proiectului RMGC, directorul IGR, prof. dr. Stefan Marincea, a fost demis printr-un fax, pentru o așa-zisă culpă legată de publicarea unor informații contradictorii cu privire la evenimentele tectonice din zona Galați-Brăila. I s-a mai reporșat, taman acum, că nu ar fi obținut certificatul ORNISS, certificat de care de fapt nu are nevoie.

Tentativa de discreditare a lui Marincea are o motivație cât se poate de transparentă și este legată de consecințele dezvăluirilor sale în fața comisiei parlamentare Roșia Montană.

Printre cei enumerați de prof. dr. Marincea se numără și fostul ministru al Industriilor, Radu Berceanu, cât și fosta conducere a IGR care a ghidonat IGR, cea din perioada în care prof. Marincea a fost suspendat din funcție. De menționat este și faptul că Radu Berceanu a refuzat invitația comisiei speciale de a paritcipa la audierile de săptămânile trecute.

Cei mai importanți pioni din perioada în care RMGC a obținut avizele necesare funcționării nu au dorit să participe la dezbaterile Comisiei Speciale Roșia Montană.

Concluzia vine singură. Zarurile au fost aruncate deasupra capetelor românilor, fără știința lor, iar acum li se suspendă și dreptul de a-și spune deschis opiniile.

Loading

Comments

comments