Mesajele demnitarilor cu ocazia Zilei Naționale

Crin Antonescu, președintele Senatului

„Astăzi sărbătorim 95 de ani de la Marea Unire! La mulți ani România! La mulți ani români!”

„Astăzi se împlinesc 95 de ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul Român la Alba-Iulia, un moment istoric fundamental pentru evoluția României moderne.

Reflectând la semnificațiile acestui eveniment, acest moment în care s-a scris una dintre cele mai importante pagini ale istoriei noastre moderne, putem înțelege că Marea Unire nu a fost numai opera unor politicieni vizionari, ci rezultatul voinței unei națiuni întregi: 1 decembrie 1918 reprezentând împlinirea unui ideal istoric, concretizarea visului mai multor generații de români! Dincolo de simbolistica sa, Marea Unire a deschis calea către consolidarea economică a României și a fost un pas esențial pentru maturizarea instituțiilor democratice ale statului.

Sărbătorirea Zilei Naționale este în același timp și un prilej de reflecție, când trebuie să rememorăm valorile pe baza cărora a fost creat statul român unitar: credința, corectitudinea, respectul pentru lege și solidaritatea. Să nu uităm că o națiune unită este fundația unui stat puternic și fără implicarea activă a cetățenilor în societate, fără determinare, nu putem avea o Românie puternică, o țară demnă și prosperă.

Cu această ocazie, doresc să le transmit compatrioților noștri că numai împreună putem construi România, că numai împreună putem moderniza România, și numai împreună putem schimba situația economică, socială și politică în România!

De Ziua Națională, gândul meu merge și către românii care se află în afara granițelor țării, pe care îi asigur de prețuirea și susținerea mea pentru eforturile lor de a păstra vie identitatea națională.

La mulți ani! români, oriunde v-ați afla! La mulți ani, România! ”

Sursa: BLOG

 

Victor Ponta, primul ministru al României:

„La mulți ani, România!”

„Astăzi, de 1 decembrie, imi doresc să avem înțelepciunea celor care, la 1918, au înțeles cât de important este să fim solidari, să fim uniți într-o singură națiune. Îmi doresc să privim spre viitor, să depășim ura și dezbinarea, și să construim împreună proiectul de țară care să ne unească, să ne mobilizeze și să ne facă din nou să fim mândri de România.

Acum este momentul să construim ceea ce ne dorim de atația ani: o Românie Puternică, cu instituții eficiente, cu o economie funcționala și o societate dreaptă și echitabilă. Este ceea ce, în urmă cu 95 de ani, își doreau și înaintașii noștri să fondeze și să lase urmașilor lor.

Avem toate motivele să fim mândri de prezentul nostru, de locul în care am ajuns azi! Trebuie să fim mândri de toți cei care au ridicat drapelul României în lume, fie că vorbim de performeri, sportivi cu mari performanțe, cercetători sau inventatori; elevii și studenții olimpici, medaliați la competiții externe sau artiști premiați.

Trebuie să fim mândri de toți acei români care, sub anonimat, își fac datoria zilnic pentru țară, fără să apară în presă – fie că vorbim de militari, medici, pompieri, polițiști sau profesori.

Trebuie să fim mândri de faptul că statul român începe să fie din nou eficient și puternic. Astăzi avem creștere economică după ani de austeritate; reparăm multe din nedreptățile anilor trecuți; mărim salarii și pensii, plătim datorii, suntem mai corecți cu partenerii statului; scoatem țara din izolare și lucrăm la noi proiecte mari – independența energetică, afirmarea unor domenii cheie, precum agricultura, industrie auto și IT sau dezvoltarea infrastructurii.

Trebuie sa fim mândri ca parcursul nostru în Europa și pe plan internațional devine unul tot mai solid. Acest an marchează începerea unui amplu proces de reafirmare a poziției noastre în lume, un proces prin care România își regăsește punțile de legătură cu Europa, SUA și cu alți prieteni istorici din toate colțurile lumii.

Și, ca un mesaj special, trebuie sa fim mândri că frații noștri din Republica Moldova urmează același parcurs ca și noi, spre Europa, în care ne vom regăsi împreună în anii următori.

Toți acești pași ne duc către momentul în care vom sărbători 100 de ani de când România este unită. La 95 de ani de la Marea Unire, avem datoria să înaintăm pe calea unității, a construcției, a unei societăți demne și puternice. Să privim spre viitor, să dăm noilor generații un nou proiect, un nou sens, o nouă speranță. Să ne propunem ca în următorii ani să continuăm pe acest drum, un drum pe care îl privesc cu speranță, pentru ca avem suficiente motive sa fim optimiști și încrezători în forțele noastre.

Indiferent de diversele provocări, Guvernul României își va face treaba și nu se va lăsa tulburat de scandal, de conflicte interne inutile. Avem datoria să înaintam pe un drum al unității, al construcției, al unei societăți demne și puternice. Încă mai sunt multe de făcut, dar sunt convins că putem privi cu mândrie spre viitor, într-o Românie puternică, o Românie ce-și respectă cetățenii și le oferă un nivel de trai mai bun.

Mesajul pe care-l transmit azi tuturor românilor este unul de unitate, într-o zi în care trebuie să fim mândri de trecutul nostru, mândri de ceea ce suntem azi, mândri de ceea ce putem deveni!

La mulți ani, România!

La mulți ani românilor de pretutindeni!”

Sursa: comunicat de presă al Guvernului

 

Ion Iliescu, fost președinte al României:

“Cu ocazia Zilei Naționale a României urez tuturor românilor sănătate, fericire și prosperitate! La mulți ani, România!”, a transmis fostul președinte al României, Ion Iliescu, în mesajul de 1 Decembrie, remis MEDIAFAX.

“În acești nouăzeci și cinci de ani am trăit, ca națiune, și bune, și rele. Ne-am regăsit locul firesc în marea familie europeană. Ne-am asigurat securitatea internă și externă.Trecem prin încercările unei grave crize economice și sociale. Suntem uniți și solidari, chiar dacă schimbările din ultimii ani au dus la o gravă polarizare economică și socială. Redescoperim împreună datoria de a lucra pentru binele comun. Ne asumăm responsabilitățile care ne revin, renaște spiritul civic, construim împreună un nou sistem de valori morale și politice. Avem un nou proiect național, acela de a reduce decalajele de dezvoltare care ne separă de lumea occidentală, nu ca scop în sine, ci pentru a fi mai liberi, mai prosperi, mai mândri de noi și de națiunea noastră.

Fostul șef de stat a arătat, totodată, că Marea Unire din 1 Decembrie 1918 a reprezentat actul fondator al României Mari și împlinirea unui mare proiect național și a subliniat faptul că visul românilor de a trăi împreună, pe același pământ, ca o singură națiune, nu ar fi fost posibil fără jertfa celor căzuți pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial.

“Lor, dar și tuturor celor care, în decursul veacurilor, s-au jertfit pentru țara lor, le suntem azi recunoscători și le aducem piosul nostru omagiu. Se cuvine să aducem un omagiu și acelora care, prin inteligență, stăruință și deplin patriotism, au făcut ca sacrificul românilor să fie recunoscut de comunitatea internațională, cea care a consfințit, sub forma diferitelor tratate, Marea Unire”, a menționat Iliescu.

El a arătat că la 1 Decembrie 1918 începea un nou capitol în istoria României, care a însemnat modernizare instituțională, dezvoltare economică și socială, făurirea unei națiuni conștiente de rolul său în această parte a lumii.

Potrivit lui Iliescu, “România Mare a fost, încă de la făurirea sa, obiectul politicilor revizioniste și revanșarde ale celor care nu s-au împăcat cu ideea dispariției imperiilor anacronice, drept pentru care au târât Europa în carnagiul unui război fără precedent, iar românii au fost nevoiți să-și apere din nou, cu arma în mână, visul de a fi împreună”.

 

 

Loading

Comments

comments