Medicul Radu Zamfir: datorită lui Adrian Iovan suntem în viață

radu zamfir

Medicul Radu Zamfir
Foto: antena3.ro

UPDATE (2): Zamfir: Am transmis la 112 coordonatele furnizate de Google Maps

“După prăbușire, avionul era rupt, aripile rupte, botul rupt. Eram în avion împrăștiați. Fiecare a ieșit cum a putut. Primul lucru a fost să sun la 112, am anunțat că ne-am prăbușit. Mi s-au cerut coordonatele, am coordonatele din telefon. Am folosi un soft de GPS, Google Maps, unde vedeam date despre relief, despre distanța la care suntem față de niște comune. Le-am dat datele serviciilor de salvare”, a declarat medicul Radu Zamfir, într-un interviu acordat Știrilor Pro TV.

Întrebat ce s-a întâmplat cu pilotul Adrian Iovan, Zamfir a spus: “Era prins în ceva din aripă. Am încercat să-l scot, era conștient la început. A încercat să-mi sugereze cum să-l scos. Apoi, și-a pierdut cunoștința”.

Întrebat la ce s-a gândit în toată perioada în care a fost la locul accidentului, Zamfir a spus: “M-am gândit doar să scap cu viață, m-am gândit la fetița mea”.

 

UPDATE: „Nu am avut timp să ne panicăm”

În conferința de presă susținută la Spitalul Fundeni, medicul Radu Zamfir a precizat că desfășurarea evenimentelor de luni, dinaintea prăbușirii avionului, a fost rapidă, astfel el și ceilalți pasageri nu au avut timp să se panicheze:

“Nu am avut timp să ne panicăm. Am văzut că țâșnește combustibil din aripă. Am zburat de multe ori cu un avion de acest tip și nu mi-a fost frică. Astăzi (marți – n.r.), m-am urcat din nou în avion, la mai puțin de 24 ore de la accident. Nu m-am urcat cu inima deschisă, dar m-am urcat. În meseria noastră, dacă n-ai instinct de conservare, nu reziști”, a spus Zamfir.

Întrebat dacă era risc de explozie în momentul în care carburantul s-a împrăștiat în zonă, el a răspuns afirmativ, adăugând că de acest lucru le-a fost teamă celor din avion.

Medicul a fost întrebat și dacă el și ceilalți medici au fost avertizați să nu plece în misiunea de luni, el răspunzând că nu își amintește să fi fost avertizat.

 

Știrea inițială:

Medicul Radu Zamfir, de la Institutul Clinic Fundeni, implicat în accidentul aviatic de ieri, din județul Cluj, a ajuns la București, fiind lovit la față și având o branulă în mâna dreaptă, informează Mediafax. Medicul a făcut primele declarații după accident, spunând că datorită pilotului Adrian Iovan sunt cinci oameni în viață, după ce aeronava a intrat în ceață, a pierdut înălțime, a pierdut un motor.

Declarațiile  medicului Zamfir:

  • Totul a decurs inițial bine, dar a apărut o zonă cu ceață, avionul a givrat, a pierdut în înălțime, a pierdut un motor și a căzut. A durat ceva până am fost găsiți.
  • Adrian Iovan era prins între fiarele avionul, am încercat să-l descarcerez dar nu am reușit. Datorită lui suntem în viață.
  • Când am văzut copacii am realizat că o să ne prăbușim. Aveam centurile de siguranță puse.
  • Studenta nu părea conștientă. Lucrurile s-au defășurat într-un fel pe care mi-e greu să-l descriu.
  • Toată lumea și-a dat silința să facă ce s-a putut. Am sunat la 112 , apoi am fost sunat de alții implicați în operațiunea de salvare, am încercat să transmit coordonatele. Ne-a găsit un pădurar, apoi a ajuns și SMURD-ul. Am avut amețeli, credeam că o sa leșin, dar nu s-a întâmplat.
  • Nu se putea ajunge decât cu piciorul acolo. Eu am mers susținut de cineva.
  • Până să ajungă echipele am încercat să o resuscitez pe studentă, dar nu părea conștientă, deși avea semne vitale.
  • Eu m-am considerat mai puțin vătămat. Am folosit ce aveam, pături, ca să-i încălzim pe ceilalți. Ironia sorții, purtam un echipament de motociclist. Aveam geacă si cizme cu protecție. Imediat cum mi-a explicat cineva cum să trimit coordonatele, le-am trimis. Imediat ce am putut să fac un bilanț, m-am preocupat să sun
  • Mi s-a părut că a trecut o jumătate de oră, nu șase ore.
  • Pilotul Adrian Iovan m-a rugat să-l scot din avion. Mi-e greu să spun dacă Adrian Iovan ar fi putut fi salvat. Am mai zburat cu el de foarte multe ori și și-a făcut datoria.

Loading

Comments

comments