Medicii nu mai sunt funcționari publici, ci liber profesioniști

Foto: glasul-hd.ro

Foto: glasul-hd.ro

Președintele Traian Băsescu a promulgat, miercuri, legea de aprobare a Ordonanței 2/2014, potrivit căreia medicul nu este funcționar public și nu poate fi asimilat acestuia, informează Mediafax.

În luna iunie, Băsescu a refuzat promulgarea legii, cerând reexaminarea acesteia, invocând faptul că medicilor li se diminuează răspunderea penală pentru „toate infracțiunile la care subiectul activ este un funcționar public, în sensul legii penale”.

Senatorii au respins, însă, cererea de reexaminare, argumentând că „Peste tot în Uniunea Europeană profesia medicală este legiferată ca fiind liberală”, iar fără o revizuire a legislației, exodul cadrelor medicale va continua.

„Independența profesională este, potrivit studiilor, cea mai importantă pentru medici. Toate studiile sociologice pun pe primul loc plecarea din cauza faptului că sunt echivalați cu funcționari publici”, au stabilit senatorii din Comisia de săntate, în raportul înaintat plenului.

Membrii comisiei de specialitate a Senatului au menționat totodată că, din 2008 până în prezent, au părăsit România aproximativ 15.000 de medici.

„Doar în primele șase luni ale acestui an, numărul medicilor plecați a atins cifra de 1.200. Deficitul de medici se resimte tot mai acut în România, atât pe zone, cât și pe specialități. Adoptarea actului normativ, în forma adoptată de Parlament, ar constitui un mesaj pozitiv pentru lumea medicală, care ar putea reduce fenomenul migrației”, se concluziona în raportul Comisiei de sănătate.

Camera Deputaților a respins, ulterior (30 septembrie), în calitate de for decizional, cererea de reexaminare a președintelui Traian Băsescu referitoare la legea privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 2/2014. Astfel, promulgarea legii a devenit obligatorie.

Loading

Comments

comments