Masculin-feminin – spectacol protest la adresa diferențelor dintre sexe

Ilinca Manolache si Marius Manole in Masculin-femininCare sunt motivele care îl împing pe un soț să se transforme în femeie și nici măcar vestea că va deveni tată nu-i poate schimba decizia fermă? De ce nu se nasc copiii și rămâne neconsumată iubirea posibililor părinți? Aflați răspunsurile vizionând „Masculin-feminin”, un spectacol protest la adresa diferențelor dintre bărbați și femei. 

Scris și regizat de Lia Bugnar, Masculin-feminin poate fi văzut joi, 20 februarie, ora 22:00, la Teatrul Elisabeta, situat în Bulevardul Elisabeta nr  45. Distribuția spectacolului este formată din Ilinca Manolache, Marius Manole, Laura Creț, Andrei Araditis și Theodora Stanciu. Accesul în sala de spectacol se face în baza rezervărilor la numerele de telefon: 0722333142/072927482.

“O veste neașteptată, o lovitură frontală  nepreconizată, un lucru care nu i-ar fi trecut niciodată prin cap. Și toate acestea în cel mai important moment din viața ei – poartă în burtică un bebeluș.Incapabilă să influențeze în vreun fel situația, Eva este părăsită de iubirea vieții ei, rămânând singură să-și înfrunte destinul.” (Sofia Frunză, Inspire Business)

“Masculin/Feminin” este, nu în ultimul rând, un spectacol filosofic. Din când în când, timpul se oprește în loc și cei doi copiii din pântecul Evei își visează viitorul, dar nu se încumetă să-l trăiască, preferând comfortul inexistenței blazate. Marius Manole este îndeajuns de trist pentru a juca nenașterea și suficient de cinic pentru a o transforma în istoria tragi-comică a familiei sale. Ilinca Manolache zugrăvește cu sarcasm fresca unei vieți (im)probabile, presărată cu dezamăgire cronică și superficialitate. În universul imaginar în care dialoghează, cei doi jonglează cu diferite avatare – sunt iubiți, frați și simpli spectatori. ”(Teodora Gheorghe, scriitor)

“În spectacolul „Masculin-feminin“ vedem iubirea în cele mai puternice forme ale ei, dar nu iubirile din basme, ci iubirile crude din viața deloc ideală pe care o trăim în secolul acesta. Nu este nimic amplificat în realitatea poveștilor Liei Bugnar. Întâmplările sunt autentice și te trec prin mai multe stări: mai întâi ești contrariat, apoi negi, apoi ești curios, apoi ești înțelegător și empatic.Una dintre replicile pe care ți le poți nota direct în minte este cea a Theodorei Stanciu: „Femeia cu un fir dus la ciorap devine o subfemeie“; este o replică simplă, care conceptualizează ideea de „imperfecțiune feminină“. O altă replică memorabilă este cea a Laurei Creț: „În loc să te lași dracului iubit, tu te ocupi de ura ta pentru tine“. E ca un joc perdant, între fericire și egoism. Iar Marius Manole spune: „A doua șansă e doar felul universului de a-ți arăta că se poate și mai rău.” (Judy Florescu, Ziarul Metropolis)

“Piesa trimite la dualismul uman și modul în care partea feminină și cea masculină dinăuntrul nostru se războiesc, influențându-ne viața. Fără îndoială, nu doar aceasta este ”morala”  piesei scrisă de Lia Bugnar, ci și faptul că importanța înfățișării exterioare nu presupune o atât de mare ”bătaie” de cap, pentru că, femei sau bărbați, sufletul e suflet și nu trebuie judecat după felul în care el se manifestă în carapacea din noi. Dacă la început, iubirea pare călcată în picioare și umilită, aceasta triumfă într-un final așa cum soarele își scutură razele după furtuna sentimentelor și stărilor care construiesc personajele până aproape de paroxism. Iubirea ar trebui salvată, ar trebui suficient curaj cât să treacă peste toate obstacolele și barierele, psihologice sau sexuale. Iubirea ar trebui împlinită, indiferent de circumstanțe. Acesta este mesajul piesei Masculin / feminin, în regia Liei Bugnar, al cărei scenariu este inteligent și interesant alcătuit. (Sowil, Revista Semne Bune)

Loading

Comments

comments