De ce spune Mărmureanu că românii pot fi liniștiți în 2013

Gheorghe Marmureanu

Gheorghe Marmureanu

Directorul onorific al Institutului Național de Fizica Pământului (INFP), Gheorghe Mărmureanu, a declarat joi că un cutremur de 5,5 grade, cum a fost cel recent, nu poate fi un factor declanșator pentru unul de 6,5 grade, iar românii pot sta liniștiți.

“În legătură cu ipotezele făcute de nu știu cine din Statele Unite că ar fi posibil un cutremur de 6,5 pe scara Richter în România anul acesta, în America un 6,5 este greu de înghițit pentru că ei au cutremure de suprafață, Vrancea la un 6,5 dansează, nu e nicio problemă, eu am spus de multe ori că e o poezie, o poezie puțin cam tristă. Nu se pune problema (n.r.- că ar fi periculos), pentru că am spus tot timpul și am demonstrat că Vrancea este periculoasă atunci când magnitudinea pe scara Richter este peste 7- 7,1. Avem și exemple – în 1986 a fost cutremur la 131 de km și a fost exact 7. Pe de altă parte, a fost zilele trecute un cutremur de 5,5, ăsta nu poate fi un factor declanșator pentru un cutremur puternic. Putem să stăm liniștiți. Toate marile cutremure din 1940 și 1977 au avut niște factori declanșatori cutremure de peste 6,5 – 6,7 pe Richter”, a spus Mărmureanu, la Palatul Parlamentului, unde a participat la o dezbatere organizată de PDL privind inițierea unui proiect de lege referitor la riscul seismic.

În ce privește situația de la Galați, Mărmureanu a precizat că, deși au fost peste 240 de cutremure, acestea au fost mici.

“Au fost și unele puțin mai adânci și de a căror origine încă eu, personal, sunt nelămurit. Echipa noastră s-a întors înapoi la București, a monitorizat în detaliu, întrebarea care se pune este ce și cine a reușit să perturbe echilibrul geodinamic al zonei, pentru că cutremurele au loc exact când se strică un echilibru natural. Sunt mulți factori, inundațiile sunt unul dintre ei pe care am mers la început, apoi este vorba de structura geologică, nu vreau să mă aventurez în ipoteze”, a mai spus directorul onorific al INFP.

Loading

Comments

comments