„Mânat de principii umanitare”, Putin îl grațiază pe magnatul Hodorkovski

Mihail Hodorkovski Foto: europalibera.org

Mihail Hodorkovski
Foto: europalibera.org

Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri decretul de grațiere a fostului magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, Kremlinul anunțând că acesta în vigoare imediat.

“Îndrumat de principii umanitare, decretez că Mihail Borisovici Hodorkovski (…) trebuie să fie eliberat din închisoare înainte de ispășirea pedepsei”, se arată în comunicatul Kremlinului, citat de Mediafax.

Președintele rus a anunțat joi, în pofida oricărei așteptări, că răspunde favorabil cererii de grațiere adresate de Hodorkovski, eliberabil în august 2014, mama acestuia fiind bolnavă.

Fostul magnat al petrolului, Mihail Hodorkovski, a fost unul dintre cei mai puternici opozanți ai liderului Rusiei. Hodorkovski și Platon Lebedev au fost condamnați pentru furt de petrol și spălare de bani în 2010, fiind închiși deja din 2003 pentru evaziune fiscală. Hodorkovski, patronul gigantului petrolier Yukos, acum falimentar, era cel mai bogat om din Rusia.

Președintele Putin a declarat că nu a primit nicio cerere de la Hodorkovski în trecut. Mama magnatului a declarat pentru BBC că nu știa despre nici o cerere de clemență trimisă de fiul ei.

Amnistia a trecut în Duma de Stat , miercuri, vizându-l nu doar pe Hodorkovski, de ea beneficiind cel puțin 20.000 de prizonieri, inclusiv minori, persoane cu handicap, veterani, femei însărcinate și mame.

Cele 30 de persoane arestate în urma protestului de către nava Greenpeace Arctic Sunrise rămân în stare de detenție, iar două membre a grupului Pussy Riot, Maria Alyokhina și Nadejda Tolokonnikova, sunt încă în închisoare pentru ” huliganism motivat de ură religioasă “, după ce au cântat în biserică. E drept, cântecul a fost unul mai aparte, anti – Kremlin, fiind interpretat în Catedrala „Hristos Mântuitorul” din Moscova.

Autor: George SPIRIDON

Loading

Comments

comments