Maidanezii au fost condamnați și de CCR. Urmează execuțiile în masă

Curtea Constituțională a stabilit, miercuri, că Legea privind câinii fără stăpân este constituțională. Anunțul a fost făcut de către președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, informează Mediafax.

“Noi am apreciat că articolul 1 alineatul 8, care a fost declarat neconstituțional data trecută, a fost pus de acord cu decizia CC, deci acum eutanasierea nu mai este o măsură lăsată la îndemâna exclusivă a autorităților locale, legea spune în ce condiții se poate ajunge la eutanasiere, e ultima măsură și o măsură extremă”, a adăugat Zegrean.

Aproximativ 150 de persoane, care protestau la sediul Curții Constituționale din Palatul Parlamentului, au blocat Calea 13 Septembrie, după ce judecătorii constituționali au decis că legea privind câinii fără stăpân este constituțională.

Camera Deputaților a adoptat, în 10 septembrie, Legea privind câinii fără stăpân, care stabilește, printre altele, un termen de 14 zile lucrătoare în care câinii sunt ținuți în adăposturi, după care, dacă aceștia nu sunt revendicați sau adoptați, pot fi eutanasiați, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea.

Un grup de 30 de parlamentari din toate grupurile politice, cu excepția UDMR, a atacat la Curtea Constituțională legea prin care a fost modificată și completată Ordonanța de urgență 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor.

Cei 30 de parlamentari susțin, în sesizarea transmisă Curții Constituționale, că actul normativ nu conduce la împiedicarea înmulțirii și proliferării câinilor fără stăpân, ci traumatizează societatea civilă, “demers care nu este de natură a traduce drepturile fundamentale ale omului în România”.

Semnatarii invocau decizia anterioară a Curții, potrivit căreia legiuitorul era obligat să stabilească o ordine de prioritate cu privire la soluțiile privind gestionarea câinilor fără stăpân, judecătorii constituționali apreciind că soluția eutanasierii câinilor fără stăpân poate fi aplicată doar în ultimă instanță, respectiv numai atunci când toate celelalte soluții au fost aplicate în mod corespunzător dar nu și-au atins scopul de a limita sau eradica acest fenomen.

Președintele Traian Băsescu declara în 16 septembrie că va promulga “fără rețineri” legea privind eutanasierea câinilor maidanezi, în forma votată în Parlament, precizând că așteaptă decizia Curții Constituționale.

Loading

Comments

comments