Maghiari din țară și străinătate participă, la Covasna, la mitingul pentru autonomie

Marșul secuilor de la Budapesta. Foto: Illyés Tibor/MTI

Marșul secuilor de la Budapesta. Foto: Illyés Tibor/MTI

Mitingul pentru autonomie pe care Consiliul Național Secuiesc (CNS) îl organizează duminică în județul Covasna a început cu slujbe ecumenice în 14 localități aflate de-a lungul DN11, relatează Agerpres.

Cei câțiva mii de participanți veniți din țară și străinătate poartă steaguri secuiești, steaguri ale Ungariei și pancarte cu diverse mesaje scrise în limbile maghiară, română și engleză, cum ar fi “Autonomie pentru Ținutul secuiesc”, “Autonomie nu înseamnă independență, ci eficiență”, “România e și țara noastră”, “Justice for Szeklerland”.

Câțiva maghiari veniți din Ungaria au afișat în intersecția de la Reci câteva steaguri de mari dimensiuni ale unor zone cu autonomie din Europa, printre care Catalonia și Tirolul de Sud.

După slujbă, oamenii vor forma un lanț uman de-a lungul DN 11, începând din localitatea Chichiș, aflată la intrarea în județul Covasna dinspre Brașov, până în localitatea Brețcu, la ieșirea spre județul Bacău, pe o lungime de 54 de kilometri. Manifestația se va încheia cu o proclamație, în jurul orei 15,00. Potrivit organizatorilor, simultan sunt organizate manifestații de simpatie în mai multe orașe din Europa și America.

Mitingul organizat de CNS, un ONG neînregistrat juridic, este susținut de UDMR, Partidul Civic Maghiar și Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, precum și de bisericile istorice maghiare și mai multe organizații.

Organizatorii nu au avansat un număr de participanți, dar mizau pe aproximativ 150.000 de oameni. Prefectura Covasna a estimat că la ora 11,00 erau aproximativ 8.500 de participanți.

La Budapesta de asemeni a avut loc un marș de susținere a mitingului de la Covasna.

Loading

Comments

comments