MAE transmite românilor din Siria că este “pericol major” și trebuie să părăsească țara “imediat”

siriaAvând în vedere că situația de pe intreg teritoriul Siriei a cunoscut o deteriorare majoră în ultima perioadă, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care se mai află în această țară să o parăsească cât mai curând posibil prin mijloacele de transport încă operaționale. Forțele înarmate ale opoziției sunt concentrate în zone aglomerate și dens populate. În acțiunea de reprimare, forțele guvernamentale utilizează inclusiv armament greu și aviație militară. Pe fondul deteriorării accelerate a situației, pe linie de securitate, există temeri legate de posibilitatea declanșării unor violențe extreme, de amploare mai mare decât cele care au avut loc la Homs, Hama și Alep.

Conform deciziei Consiliului UE din iulie 2012 privind trecerea companiei de stat „Syrian Airlines” pe lista de sancțiuni a UE, singurele rute de evacuare ale cetățenilor români din Siria sunt cele tereste, spre statele vecine, în primul rând spre Liban, apoi spre Iordania și Turcia.

La această oră nu mai există nici o cursă directă către România.

Cetățenii români sunt avertizați că există în continuare riscul ca autostrăzi importante (Tartous-Latakia, Latakia-Alep, Homs-Alep și Damasc-Iordania) să fie temporar închise. Legăturile de comunicație în Siria pot suferi unele întreruperi sau limitări. Există, de asemenea, riscul de producere de atacuri teroriste în locuri publice. Cetățenilor români care se află încă pe teritoriul acestui stat le este recomandat să evite în totalitate deplasările în localitățile Alep, Daraa, Deir Ezzour, Hama, Homs, Idleb și  Damasc.

Cetățenii români care ignoră avertismentele MAE și se deplasează în zone de risc, sunt atenționați că o fac pe propria răspundere și vor suporta consecințele unor astfel de călătorii, având în vedere că, de la caz la caz, pot interveni limitări privind posibilitățile de intervenție ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare de carieră în situații de urgență.

ATENȚIE! Cetățenii români prezenți pe teritoriul Siriei sunt sfătuiți să contacteze Ambasada României la Damasc (prin telefon, fax sau internet), pentru a-și înregistra prezența și transmite propriile coordonate, precum și pe cele ale rudelor lor, astfel încât, în eventualitatea unei situații de urgență, să poată beneficia, la cerere, de asistența statului român.

În cadrul Departamentului Consular funcționează o linie telefonică +40.21.319.21.37 la care cetățenii români afectați de actuala situație din Siria pot suna 24/24, pentru asistență și informații consulare. De asemenea, Departamentul Consular răspunde solicitărilor de informații transmise prin Internet, la adresa de mail: drco@mae.ro

Loading

Comments

comments