MAE din Coreea de Nord cere statului Panama să îi elibereze nava care transporta echipamentul militar

coreea

Ministerul de Externe al Coreii de Nord i-a cerut statului Panama să îi elibereze vasul ce transporta echipament militar din Cuba, a anunțat miercuri presa occidentală și sud-coreeană, preluată de RIA Novosti.

‘Autoritățile panameze ar trebui să facă în așa fel încât să permită echipajului și navei oprite să plece fără întârziere’, a scris Associated Press, citând diplomația nord-coreeană. În același timp, agenția de presă sud-coreeană Yonhap a citat un purtător de cuvânt al MAE nord-coreean potrivit căruia inspecția ce a vizat luni vasul sub pavilion nord-coreean în Canalul Panama sub suspiciunea de trafic de droguri a fost o ‘ficțiune’.

‘Autoritățile panameze l-au atacat și reținut precipitat pe căpitan și pe membrii echipajului navei, invocând suspiciuni legate de trafic de droguri, și au efectuat percheziții în urma cărora nu au descoperit niciun drog’, a declarat purtătorul de cuvânt.

Autoritățile din Panama au reacționat la acuzația Phenianului prin retragerea vizelor de intrare în țară pentru doi diplomați nord-coreeni care urmau să sosească în țară pentru discuții suplimentare. ‘Două vize, emise pentru doi diplomați, vor fi anulate pe fondul unor declarații iraționale făcute de guvernul nord-coreean’, a afirmat un purtător de cuvânt al diplomației panameze, citat de presa mexicană.

La 10 iulie, nava nord-coreeană Chong Chon Gang, provenind din Cuba, a făcut obiectul unui control în timp ce se pregătea să intre în Canalul Panama, autoritățile bănuind prezența la bord a drogurilor, printre o încărcătură de 240.000 de saci cu zahăr brun cubanez. Inspecțiile efectuate în cele din urmă, în pofida rezistenței echipajului, au permis descoperirea sub sacii cu zahăr a unor containere cu echipament militar. Totuși, atât Phenianul, cât și Havana au susținut că nava avea la bord armament depășit, ce urma să fie reparat și transportat înapoi în Cuba.

Citește și:

Navă sub pavilion nord-coreean arestată în Panama pentru transport ilegal de arme

Loading

Comments

comments