Macron se apropie de Putin și îl iartă pe Assad

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat, miercuri, că înlăturarea președintelui sirian Bashar al-Assad nu mai este prioritară în rezolvarea crizei din Siria și că este necesară concentrarea pe lupta împotriva terorismului, informează Reuters, citată de Mediafax.

„Nu mai văd înlăturarea lui Assad ca o condiție prealabilă pentru orice, deoarece nu văd pe nimeni care ar putea deveni succesorul său legitim. Obiectivele mele sunt clare: în primul rând, o luptă completă împotriva tuturor grupărilor teroriste. Acestea sunt dușmanii noștri”, a spus Macron.

Emmanuel Macron consideră că Assad este un dușman al poporului sirian, dar nu al Franței, care vrea să se asigure că Siria nu eșuează ca stat. Comentariile sale sunt în contrast puternic cu cele ale administrației franceze anterioare și sunt în acord cu poziția Rusiei, potrivit căreia nu există alternativă viabilă la Bashar al-Assad.

Președintele francez a cerut elaborarea unui nou plan pentru rezolvarea situației din Siria și a cerut ajutorul Rusiei.

„Avem nevoie de cooperarea tuturor, mai ales de Rusia, pentru a eradica terorismul. Convingerea mea profundă este că trebuie să existe o foaie de parcurs diplomatică și politică. Nu vom rezolva această situație exclusiv militar. Cred că președintele Vladimir Putin poate găsi o soluție… nu cred că are o prietenie atât de apropiată cu Assad. Putin are două obsesii, combaterea terorismului și evitarea eșuării unui stat, de aceea apar părerile convergente asupra Siriei”, a mai declarat Macron, adăugând, într-o încercare de echilibrare a balanței: „Dacă există dovezi care să ateste utilizarea armelor chimice și știm de unde provin aceste arme, atunci Franța va răspunde cu atacuri aeriene pentru a distruge depozitele. Prin urmare, Franța este complet aliniată la poziția Statelor Unite în această privință”.

În peste șase ani, conflictul sirian a ucis sute de mii de oameni și a îndepărtat peste 11 milioane de locuitori din casele lor. Până în prezent, Franța a susținut opoziția siriană.

Președintele României, Klaus Iohannis participă, joi și vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, el având programată și o întâlnire cu noul președinte al Franței, Emmanuel Macron, joi dimineață, la ora 10.30. Oficial, pe agenda discuțiilor, pe lângă chestiunile bilaterale, se află și „dosare internaționale”.

Loading

Comments

comments