Luni începe construirea sistemului antirachetă de la Deveselu

O parte a sistemului antirachetă european, construit de SUA și NATO, începe să fie instalată luni, 28 octombrie, în localitatea Deveselu din România, a anunțat Ambasada SUA la București.

La Deveselu va fi instalat sistemul american Aegis, dotat cu rachete interceptoare Standard Missile-3 (SM-3). Costul acestui sistem este de 134 milioane de dolari.

Partea rusă consideră planurile de amplasare a scutului antirachetă american în Europa o amenințare la adresa forțelor ei nucleare strategice și se pronunță împotriva desfășurării sale.

O parte dintre lucrări trebuie realizate de statul român, iar o altă parte, respectiv cele care țin de dotarea bazei, revin în sarcina partenerului american.

Statul român a alocat 8 milioane de lei în 2013 pentru amenajarea bazei de la Deveselu, urmând a aloca bani și în 2014 și 2015 pentru această facilitate militară, chiar dacă suma pentru următorii doi ani nu a fost încă stabilită.

Statul român trebuie să realizeze, în 2014, sistemul de supraveghere a bazei, iluminatul și construirea pavilioanelor în care vor fi cazați militarii români.

Compania americană KBR anunțase, în luna iulie, că a obținut un contract în valoare de 134 milioane dolari de la Corpul de Ingineri al Armatei americane în Europa pentru a construi instalațiile primului sistem de apărare antirachetă în Europa, la Deveselu.

Loading

Comments

comments