Lucrările la gazoductul care va lega România de Republica Moldova vor demara pe 27 august

santier gazoduct

Lucrările de construcție la gazoductul Iași-Ungheni, care va conecta rețelele de gaze ale României și Republicii Moldova, ar urma să fie lansate pe 27 august, în prezența premierilor din cele două state și a comisarului european pentru Energie, Guenther Oettinger, a declarat marți, la București, șeful Guvernului de la Chișinău, Iurie Leancă, într-o conferință de presă comună cu premierul Victor Ponta.

Leancă a afirmat că a discutat cu Victor Ponta despre proiecte care țin de dialogul bilateral, subliniind că Bucureștiul și Chișinăul au realizat deja “un parteneriat matur și polivalent pe diverse paliere” în beneficiul cetățenilor din cele două state. “Am discutat despre interconexiunea energetică, precum și despre restabilirea anumitor poduri care au fost distruse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Sunt convins să discuțiile pe care le-am avut astăzi – foarte punctuale – nu doar declarații, ci și acțiuni care sprijină aceste declarații, vor permite ca pe 27 august, atunci când vom sărbători la Chișinău Ziua Independenței, împreună cu domnul prim-ministru și în prezența comisarului UE pentru politică energetică să putem lansa construcția Gazoductului Iași-Ungheni. Va fi un succes în primul rând pentru Republica Moldova”, a spus Iurie Leancă.

Referitor la agenda europeană a Republicii Moldova, el și-a exprimat dezideratul a de semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană în timpul mandatului actualului Guvern de la Chișinău. “La Vilnius ne propunem anumite obiective, care țin în mod special de parafarea Acordului de Liber schimb, Acordului de asociere, și sper să realizăm și o nouă fază în ceea ce privește îndeplinirea angajamentelor pe dimensiunea vizelor, dar obiectivul cel mai important după aceea este să finalizăm acest proces – semnarea pe parcursul mandatului actualei Comisii Europene și al mandatului Parlamentului și Guvernului de la Chișinău”, a adăugat Iurie Leancă.

Sprijinul României în acest context este unul foarte important, a susținut oficialul de la Chișinău.

Premierul Ponta a subliniat, la rândul său, că relațiile bilaterale “trebuie să treacă, în sfârșit, de la stadiul declarațiilor foarte frumoase și sentimentale, care n-au lipsit în acești 23 de ani, la lucruri concrete”. “Am discutat și, cu eforturile binecunoscute, sper să avansăm cât mai rapid în acest an cu toate conectările în zona energiei: vorbesc de gazoduct, dar și de linia de conexiune de energie electrică. De asemenea, de celelalte programe, în care România și Republica Moldova colaborează, fie că e vorba de asistență, fie că e vorba de cooperare transfrontalieră, iar ce-mi doresc cel mai mult este ca următoarea întâlnire, nu doar ca prim-miniștri, ci și în formula de ședință de guvern, să cuprindă, dincolo de vorbe și sentimente frumoase, rezultate concrete ale colaborării noastre”, a spus Ponta.

Loading

Comments

comments