Liderul suprem al Fraților Musulmani a fost arestat la Cairo

Mohamed Badie, liderul suprem al Fraților Musulmani, frăția din rândurile căreia se trage președintele islamist egiptean Mohamed Morsi înlăturat de armată, a fost arestat în noaptea dintre luni spre marți la Cairo, a anunțat pentru AFP un înalt responsabil din domeniul securității, în cea de-a șasea zi a represiunii sângeroase asupra manifestanților pro-Morsi.

Mohamed Badie

Mohamed Badie

Șeful influentei frății a fost capturat împreună cu un alt înalt conducător al mișcării într-un apartament foarte aproape de piața Rabaa al-Adawiya, unde peste 280 de partizani ai lui Morsi au fost uciși miercuri în timpul primei operațiuni a poliției și armatei împotriva adunărilor de manifestanți islamiști, a confirmat Ministerul de Interne pentru televiziunea de stat.

Televiziunile publice, dar și cele private egiptene, care sprijină aproape în unanimitate acțiunile armatei, au difuzat în cursul nopții imagini cu Badie, 70 de ani, escortat de poliție și așezat într-un birou, cu un aer consternat și îmbrăcat într-o jalabiya, lunga tunică albă tradițională.

Justiția egipteană a ordonat arestarea sa mai ales pentru ‘incitare la violență’, dar și a mai multor alte cadre importante ale Fraților Musulmani, la 10 iulie, la o săptămână după ce armata îl destituia și aresta pe Morsi, primul șef de stat egiptean ales în mod democratic.

De șase zile, puterea pusă în fruntea țării de armată a ordonat dispersarea sistematică – și adesea în sânge – a tuturor manifestațiilor pro-Morsi. Confruntările cu forțele de ordine au făcut în total aproape 900 de morți de la asaltul asupra Pieței Rabaa miercuri, majoritatea civili partizani ai Fraților Musulmani. De asemenea, peste o mie de manifestanți pro-Morsi au fost arestați, printre care și cei mai de seamă reprezentanți ai Fraților Musulmani, care urmează să fie judecați începând cu 25 august.

Loading

Comments

comments