Lider al Bisericii Protestante din SUA: „homofobia este un păcat!”

Pastorul Gary Hall Foto: virtueonline.org

Pastorul Garu Hall
Foto: virtueonline.org

Pastorul protestant Gary Hall, arhiepiscopul Catedralei Naționale Sfântul Petru și Pavel din Washington a denunțat în termeni duri discriminarea homosexualilor, transsexualilor și bisexualilor. În slujba din această duminică, Hall a spus: „Trebuie să avem acum curajul să facem pasul final și să numim homofobia și heterosexismul drept ceea ce sunt. Ele sunt păcate! Să învinuiești oamenii pentru cine iubesc este un păcat. Doar când toate bisericile noastre vor afirma asta, cu îndrăzneală și curaj, tinerii noștri homosexuali, transsexuali și bisexuali  vor fi liberi să crească într-o cultură care este gata să-i accepte în totalitate așa cum sunt”. Hall a atacat bisericile creștine pentru că oprimă minoritățile sexuale. „Este mai mult decât tragic, este o rușine, că în comunitatea credincioșilor, în special a creștinilor, continuă să existe o complicitate în a risca viețile copiilor noștri, tolerând atitudinile care îi oprimă și încurajându-i, astfel, pe agresori, care le provoacă suferință și umilință”.

Discursului pastorului a fost prilejuit de comemorarea lui Matthew Shepard, un tânăr ucis în urmă cu 15 ani, fiindcă era homosexual.

„Nu este doar în regulă să fii homosexual, bisexual sau transsexual. Este bine să fii așa, pentru că așa te-a făcut Dumnezeu!”, a conchis Hall, citat de Huffington Post.

Papa Francisc a șocat comunitatea catolică atunci când a declarat că Biserica Catolică a devenit „obsedată” de teme precum homosexualitatea și căsătoria cuplurilor homosexuale, avorturile și contracepția, anunțând că alege să nu se exprime în privința acestor chestiuni, asumându-și acuzele pentru tăcerea sa. Într-un lung interviu publicat la mijlocul lunii trecute, liderul lumii catolice a criticat faptul că se pun dogma înaintea dragostei și doctrinele morale înaintea ajutorării săracilor. „Trebuie să găsim o nouă balanță, altfel, însuși edificiul moral al bisericii noastre se va prăbuși asemenea unui castel din cărți de joc”.

Chiar dacă declarațiile Papei Francisc nu sunt însoțite, imediat, de o schimbare doctrinară la nivel oficial, direcția pare mult schimbată față de cea imprimată de predecesorul papă, Benedict al XVI-lea, un avocat al „bisericii pure”.

Pare că, între bisericile creștine, cea ortodoxă a rămas singurul bastion de luptă împotriva homosexualității. BOR le-a cerut parlamentarilor ca, în noua Constituție, să se prevadă, clar, că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, fapt ce ar echivala cu scoaterea căsătoriilor homosexuale în afara legii. Asemenea prevederi există și în constituțiile altor țări europene, precum Ungaria, unde religia catolică este dominantă.

Loading

Comments

comments