Legea descentralizării, adoptată prin asumarea răspunderii

Vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat că amendamentele acceptate de Guvern privesc anexele la proiectul descentralizării unde au fost modificate repere de înregistrare ale imobilelor transferate, în urma discuțiilor cu aleșii locali.

“Un amendament important pe care l-am preluat a fost unul care se referă la preluarea la direcțiile de sănătate publică și a laboratoarelor de analiză”, a afirmat Dragnea, citat de Mediafax.

El a mai afirmat că actualii șefi ai instituțiilor județene descentralizate vor rămâne în funcții.

„În momentul în care legea descentralizării va fi în vigoare, suma care este prevăzută în anexă la legea descentralizării pentru fiecare instituție în parte și pentru fiecare județ în parte va fi transferată din bugetul ministerului respectiv în bugetul instituției care se descentralizează”, a precizat Dragnea.

 

 

Marți, camera Deputaților și Senatul s-au reunit în ședință comună în care Guvernul își asumă răspunderea asupra proiectului de lege privind descentralizarea României potrivit Mediafax.

La ședință au participat 451 de parlamentari și au absentat 159. Cu acest prilej, au participat primul ministru Victor Ponta și membri ai Guvernului. În discursul său, Ponta a afirmat că descentralizarea va conferi mai multă autoritate aleșilor locali și că aceasta va rupe definitiv cu trecutul centralist al statului comunist. De asemenea, premierul a mai afirmat că toate partidele politice s-au pronunțat pentru descentralizare după 1989, conferind aleșilor locali mai multă autoritate, fapt specific unui stat modern. Cu acest prilej, premierul Ponta nu a ezitat să recurgă la acuze politice la adresa PDL și a susținătorilor președintelui României, Traian Băsescu, denumind opoziția acestora împotriva descentralizării drept „gândire mioapă a propagandei băsiste”.

În cadrul ședinței comune a celor două camere, parlamentarii PDL nu au participat deoarece aceștia au considerat că e nevoie de o dezbatere reală a acestei legi pe care Guvernul își asumă răspunderea.

După discursul premierului, au fost aprobate la proiectul descentralizării de către Guvern 568 de amendamente dintr-un total de 2.040 depuse de parlamentari, majoritatea legate de forma proiectului,  proceduri de tehnică legislativă și erori materiale din anexe.

Consilierul premierului pe comunicare, Mirel Palada, a susținut că a fost în discuție un amendament pe fondul de lege care făcea referire la intabularea imobilelor și bunurilor ce trebuiau trecute din proprietatea statului în proprietate centrală a administrației locale.

Autor: George SPIRIDON   

Loading

Comments

comments