Lanțurile de hypermarketuri si supermarketuri primesc o lovitură dură

Consiliul Concurenței a ajuns în ultima fază -a audierilor- în investigația demarată în anul 2009, pe piața de retail, care a vizat grupurile Metro, Rewe (Selgros Cash & Carry și Billa Romania), Real Hypermarket Romania (preluat de grupul francez Auchan), Mega Image, CDE, Interex și furnizorii acestora. Inspectorii de concurență recomandă sancționarea companiilor investigate, amenzile potrivit legii ajungând la 2-4% din cifra de afaceri, informează Mediafax.

„Investigația a fost finalizată în prima parte a anului, iar dosarele au fost transmise companiilor vizate. Vom avea primele audieri la sfârșitul lunii octombrie, astfel că ne așteptăm să închidem acest caz până la sfârșitul anului. (…) Consiliul Concurenței propune amenzi pentru companiile implicate, dar dat fiind că sunt înțelegeri pe verticală, deci încălcări ale legii cu gravitate medie, sancțiunile sunt cuprinse, potrivit legii, între 2 și 4% din cifra de afaceri, procente care pot fi influențate de mai mulți factori, cum ar fi durata înțelegerilor”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

El a menționat că se așteaptă ca sancțiunile să fie contestate în instanță, dacă decizia finală va fi amendarea companiilor implicate.

Amenzile în acest caz ar putea ajunge la câteva zeci de milioane de euro, în condițiile în care doar grupurile de retail au afaceri care depășeșc două miliarde de euro.

Loading

Comments

comments