La 1 iulie, Croația devine al 28-lea membru al Uniunii Europene

Zagreb, Capitala Croației, se pregătește de un grandios spectacol de artificii, pentru a marca aderarea la Uniunea Europeană.

La miezul nopții (luni, 1 iulie, ora 00.00), statul desprins din fosta Iugoslavie devine, formal, al 28-lea membru cu drepturi depline al Uniunii Europene și prima țară care se alătură UE după aderarea României și Bulgariei, la 1 ianuarie 2007.

Evenimentul se petrece la două decenii după câștigarea independenței Republicii Croația, în urma unui sângeros război civil.

Croația și-a declarat independența de Iugoslavia în iunie 1991, iar după 8 octombrie 1991, când declarația a intrat în vogoare și s-a încercat implementarea ei, a urmat un atac al sârbilor. La 15 ianuarie 1992, Croația a fost recunoscută ca stat independent de state ale Uniunii Europene. Conflictele armate au continuat, însă, până în luna august 1995, când s-a consemnat victoria croaților. Procesul de pace și de definitivare a granițelor actuale a durat până în ianuarie 1998.

La începutul anilor 2000, Croația a început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. În pofida faptului că economia Croației este mai dezvoltată, prin comparație cu a României și Bulgariei, negocierile de aderare au fost relativ dificile, îngreunate și de politica mai restrictivă față de minoritățile naționale, prin comparație cu Slovenia, țară deasemenea desprinsă din spațiul ex-iugoslav, dar care a aderat la Uniunea Europeană în anul 2004.

Loading

Comments

comments