Jungla amazoniană are peste 390 de miliarde de arbori din 16.000 de specii

Pădurea amazoniană, cea mai mare întindere forestieră tropicală din lume, numără circa 390 de miliarde de arbori din 16.000 de specii, potrivit primului recensământ efectuat, care a necesitat zece ani de studii. Jumătate din arbori aparțin unui număr de 227 specii, precizează autorii studiului apărut vineri în revista americană Science și preluat de agenția Belga.

Jungla amazoniana

Jungla amazoniana

Peste 100 de experți din 88 de institute din întreaga lume au alcătuit 1.170 de inventare ce acoperă ansamblul pădurii amazoniene și lămuresc unele elemente-cheie ale biodiversității zonei.

Întinderea bazinului amazonian și terenul accidentat au îngreunat până acum un recensământ al copacilor din Amazonia, care se împarte între Brazilia, Peru, Columbia, Guyana și Surinam. Lipsa unor informații elementare în privința întinderii forestiere amazoniene a creat obstacole în activitatea oamenilor de știință și în eforturile de conservare, relevă autorii proiectului.

‘Cele mai frecvente specii de arbori din Amazonia sunt acum identificate și cuantificate’, explică Hans ter Steege, cercetător la Centrul Naturalis Biodiversity din Olanda. ‘Sunt informații extrem de utile pentru desfășurarea unor studii suplimentare și pentru decidenții politici’, adaugă el.

Cele mai frecvente specii, numite ‘hiperdominante’, reprezintă doar 1,4% din toate speciile de arbori din Amazonia. Potrivit modelului matematic utilizat în această cercetare, în Amazonia există circa 6.000 de specii de arbori rare, cu mai puțin de 1.000 de exemplare. Din acest motiv, aceste specii pot fi considerate în pericol de dispariție de către Uniunea internațională pentru conservarea naturii (UICN), adaugă sursa citată.

Loading

Comments

comments