O jumătate de secol în așteptarea execuției, „salvat” de probele ADN după ce și-a pierdut mințile

1

Iwo Hakamada, în vremea când boxa

2

Iwo Hakamada, în ring

Japan Death Row Release

Hideko Hakamada (în centru), la una dintre conferințele de presă de dinaintea aflării verdictului

Fostul boxer profesionist japonez Iwo Hakamada și-a petrecut ultimii 47 de ani ai vieții, din cei 78 pe care îi are, în închisoare. A fost arestat în 1966 pentru uciderea unui om de afaceri și a familiei acestuia, urmată de incendierea locuinței lor, în care el servea ca îngrijitor.

Hakamada a fost condamnat la moarte doi ani mai târziu. A făcut un prim apel pentru rejudecarea cauzei, care i-a fost respins după… 27 de ani. În 2008, a făcut din nou apel. Patru ani mai târziu, avocații săi au obținut probe ADN care au dovedit că anchetatorii au prefabricat probele de acum 47 de ani. Iar azi, magistrații Curții Supreme de Justiție a Japoniei au decis rejudecarea procesului început în 1966, informează Daily Mail. Chiar și unul dintre judecătorii care l-au condamnat la moarte pe Hakamada în 1968 a recunoscut acum, public, că îl consideră nevinovat.

Hideko Hakamada, sora lui Iwo, nu și-a pierdut nicio clipă credința în nevinovăția fratelui său. Fericită la aflarea deciziei magistraților, ea deplânge faptul că fratele său nu se va putea bucura de libertate, fiindcă și-a pierdut mințile în urma a 30 de ani petrecuți în izolare completă.

După cei 45 de ani petrecuți în așteptarea aplicării pedepsei capitale, Iwo Hakamada a intrat în Cartea Recordurilor (Guiness Book of World Records). În Japonia, condamnații la moarte sunt executați prin spânzurare. Ei află că urmează să fie executați doar cu câteva ore înainte de procedură, iar familiile sunt anunțate ulterior. Dintre cei 766 de condamnați la moarte în Japonia, între anii 1946 și 2003, 608 au fost executați, iar în prezent, circa 130 de persoane sunt pe „culoarul morții”.

 

Un reportaj video realizat de AFP la mijlocul anului trecut, despre cazul Iwo Hakamada

Loading

Comments

comments