Jihadul online: Teroriștii din Al-Qaeda atacă prin Twitter

Imagine: Policymic.com

Imagine: Policymic.com

După ce a transformat Siria într-un poligon de încercare pentru insurgenții săi, Al-Qaeda a deschis un nou front de luptă și în jihadul online. Organizația teroristă și-a creat primul cont oficial de Twitter, săptămâna aceasta, pe site-ul Shamukh al-Islam, cunoscut drept locul virtual în care membrii Al-Qaeda se întâlnesc, comunică și își clarifică declarațiile propagandistice.  Experții americani în contraterorism sunt de părere că deschiderea acestui cont arată în mod clar faptul că teroriștii au înțeles că mijloacele oferite de social media sunt extrem de eficiente nu numai din punct de vedere propagandistic ci, mai ales, din perspectiva recrutărilor masive pe care organizația intenționează să le facă. Conținutul primelor postări de pe noul cont pare să sugereze însă că acesta a apărut ca o necesitate concretă pentru soluționarea unei crize interne neșteptate: scindarea alianței dintre cele două francize Al-Qaeda din Siria, care luptau până nu demult împreună împotiva regimului condus de Bashar al-Assad.

Shamukh al-Islam este unul dintre cele două website-uri oficiale ce aparțin comandamentului central Al-Qaeda, care nu pot fi accesate decât de membrii lor. Postările făcute pe contul de Twitter al Shamukh al-Islam sunt însă publice. De-a lungul timpului, mesajele preluate de pe Shamukh al-Islam și publicate de alte site-uri jihadiste au constituit un barometru important pentru activitatea organizației teroriste. De altfel, serviciile occidentale de contraterorism par extrem de interesate de acest cont de Twitter, care le poate furniza informații nesperate nu doar despre membrii și potențialii membri ai Al-Qaeda, dar și despre starea de spirit din interiorul organizației. De asemenea, serviciile de informații mai speră ca mesajele divergente lansate prin intermediul Twitter de membrii organizației teroriste să ducă la o divizare ideologică în interiorul Al-Qaeda, așa cum s-a întâmplat recent în Siria.

Interesul serviciilor internaționale de contraspionaj față de existența contului terorist poate fi explicația pentru care acesta nu a fost încă suspendat de Twitter, așa cum s-a întâmplat în cazul contului aparținând grupării islamiste somaleze Shebab, cu legături în Al-Qaeda, ai cărei membri au comis masacrul de la centrul comercial Westgate, din Nairobi.

Loading

Comments

comments