Japonia își mărește armata pentru contracararea Chinei

Foto: wikipedia

Foto: wikipedia

Guvernul Japoniei a aprobat o nouă strategie de securitate națională și a crescut cheltuielile pentru apărare, in contextul disputei cu China asupra insulelor Senkaku, informeaza BBC News.

În următorii 5 ani, Japonia va achiziționa drone, vehicule amfibii și avioane stealth. Cu aceste cheltuieli, armata va înființa o nouă unitate militară maritimă.

Această creștere a cheltuielilor în apărare reflectă îngrijorarea Japoniei generata de tonalitatea crescanda pe care se afirma pretențiile teritoriale ale Chinei și de cresterea cheltuielilor de apărare de la Beijing.

Japonia si-a majorat bugetul pentru Aparare pentru anul viitor, după un deceniu de tăieri. Primul ministru japonez Shinzo Abe a înființat un Consiliu de Securitate Națională. Potrivit declarației premierului japonez, aprobarea strategiei naționale de aparare a făcut transparentă politica externă și de securitate a Japoniei atât pentru poporul japonez cât și pentru comunitatea internațională.

Pentru politica de înarmare a Japoniei se dorește achiziționarea de distrugătoare anti-rachetă, submarine, 52 de vehicule amfibii, drone de supraveghere, avioane de vânătoare americane și 17 avioane Boeing Ospray capabile de decolare verticală. De asemenea, SUA garantează apărarea Japoniei prin prezența a unui portavion alimentat nuclear și 50.000 de soldati staționati în Japonia.

Anunțul pentru mai multe cheltuieli militare japoneze vine cu câteva săptămâni după ce China a stabilit o zonă de identificare și de apărare aeriană (ADIZ) peste o porțiune a Mării Chinei de Est, incluzând insule controlate de Japonia.

 

Autor: George SPIRIDON

Loading

Comments

comments