Italia este, din nou, în criză politică. Miniștrii lui Berlusconi au demisionat

Silvio Berlusconi Foto: businessinsidere.com

Silvio Berlusconi
Foto: businessinsidere.com

Șapte luni – atât a durat coaliția de guvernare din Italia. Partidul Poporului Libertății (PdL), de centru-dreapta, condus de Silvio Berlusconi, condamnat definitiv la închisoare, a decis să își retragă miniștrii din Guvern și, totodată, suportul parlamentar pentru cabinetul condus de social-democratul Enrico-Letta. Anunțul a fost făcut sâmbătă seara, informează Corriere Della Sera.

Ziarul italian precizează că Berlusconi a luat decizia în junul zilei sale de naștere, la vila sa San Martino, împotriva voinței mai multor „subalterni”, care ar putea demisiona din partid, așa cum a procedat deja secretarul formațiunii, Alberto Giorgetti. „Cavalerul” nu se comportă deloc cavalerește, fiindcă această criză este strict legată de (ne)respectarea legii în cazul său. Conform legislației anticorupție, un parlamentar condamnat definitiv la închisoare este demis. Dar, miercuri, parlamentarii PdL au amenințat că vor demisiona, în bloc, dacă Senatul va vota, săptămâna viitoare, pentru destituirea lui Berlusconi. Datorită vârstei înaintate, acesta nu va face închisoare, dar, foarte probabil, va fi plasat sub arest la domiciliu.

În paralel, Letta s-a trezit cu opoziția miniștrilor PdL la măsurile de austeritate convenite de Italia cu Uniunea Europeană și FMI. Acest fapt a stârnit mânia premierului, care a decis să ceară un vot de încredere Parlamentului. Răspunsul lui Berlusconi a venit înaintea votului de încredere.

În replică, Letta a spus „E timpul ca țara să se pronunțe”, anunțând, astfel, alegerile anticipate.

Rămâne de văzut dacă italienii vor sancționa politica egocentristă a lui Berlusconi sau vor accepta acuzele acestuia la adresa Justiției italiene, respectiv ideea că mogulul-politician a fost condamnat ca rezultantă a unei vendetta politico-juridice.

Loading

Comments

comments