Islanda vrea să renunțe definitiv să adere la UE

eu-flagIslanda intenționează să renunțe definitiv la procesul de aderare la Uniunea Europeană, în condițiile în care Bruxelles-ul se pregătește să-i impună sancțiuni ca urmare a diferendului privind pescuitul, a anunțat joi Ministerul islandez de Externe, citat de AFP.

Negocierile de aderare, începute în anul 2009, au fost suspendate în luna ianuarie a anului în curs pentru a permite desfășurarea campaniei electorale pentru alegerile legislative. Dar, aceste alegeri au fost câștigate de o coaliție de centru-dreapta care susține rămânerea țării în afara UE și negocierile nu au mai fost reluate. Actualul guvern a promis un referendum pe această temă, al cărui rezultat probabil ar fi o respingere a aderării, dar unii membri ai executivului susțin o renunțare la aderare fără consultarea populației.

Problema cea mai spinoasă la aceste negocieri este pescuitul. Ministerul islandez de Externe a anunțat joi că l-a convocat pe șeful misiunii UE la Reykjavik pentru a-i cere explicații în legătură cu interdicția privind importurile de hering și macrou din Insulele Feroe.

Potrivit Uniunii Europene, Insulele Feroe practică pescuitul excesiv în Atlanticul de nord. Până în 2013, stocurile de hering atlantico-scandinav au fost gestionate în comun de Norvegia, Rusia, Islanda, Insulele Feroe și UE, printr-un plan convenit de gestionare pe termen lung și o repartizare prestabilită a capturii totale admisibile (TAC).

Cu toate acestea, în 2013 Insulele Feroe au decis în mod unilateral să iasă din acest acord și au stabilit o cotă autonomă de peste trei ori mai mare decât cea convenită anterior. În mod similar a procedat și Islanda, care va fi probabil vizată de aceleași sancțiuni europene.

Atât Insulele Feroe cât și Islanda susțin că procesul de încălzire climatică a provocat o migrație a macroului către nord și astfel ele estimează că respectivele cote sunt rezonabile.

Loading

Comments

comments