ISIS înființează un CALIFAT în teritoriile cucerite din Siria și Irak. Harta autoproclamatului stat

Unde se întinde Califatul - Teritoriul pe care ISIS pretinde că îl controlează Imagine: BBC.com

Unde se întinde Califatul – Teritoriul pe care ISIS pretinde că îl controlează
Imagine: BBC.com

Orașele controlate de ISIS (cu roșu) și cele în care se duc bătălii cu militarii irakieni și sirieni (cu albastru) Imagine: BBC.com

Orașele controlate de ISIS (cu roșu) și cele în care se duc bătălii cu militarii irakieni și sirieni (cu albastru)
Imagine: BBC.com

Cum sunt distribuite teritorial populațiile de musulmani șiiți și suniți în Irak Imagine: BBC.com

Cum sunt distribuite teritorial populațiile de musulmani șiiți și suniți în Irak
Imagine: BBC.com

Gruparea jihadistă Statul Islamic din Irak și Siria (ISIS) a proclamat (re)înființarea Califatului (Statul Islamic născut, inițial, sub conducerea profetului Mohammed, între anii 622 și 632, ajuns la apogeu în secolul al VIII-lea, când se întindea în Spania, Portugalia, Nordul Africii, Peninsula Arabică și Sud-Vestul Asiei, desființat odată cu ultima rămășiță a Imperiului Otoman, în 1923) condus de califul Abu Bakr al-Baghdadi, în provinciile cucerite în Nord-Estul Siriei și Nord-Vestul Irak-ului.

Abu Bakr se consideră liderul musulmanilor din întreaga lume, conform unei înregistrări audio citată de agențiile internaționale de știri.

„Statul Islamic” le cere altor radicali suniți din organizații precum al-Qaida să îi recunoască autoritatea și să i se alăture pentru „o nouă eră a jihadului internațional”. Însă al-Qaida a declinat deja oferta, cele două organizații fiind în rivalitate, până în prezent.

 

Loading

Comments

comments