Iranul, pregătit să atace Statele Unite chiar de pe teritoriul american

shamseddin20121023150507577

Unul dintre principalii comandanți ai Gărzilor Revoluționare, elita ultraconservatoare a armatei iraniene, a avertizat că brigăzile sale vor ataca Statele Unite chiar de pe teritoriul american, în cazul în care administrația de la Washington va recurge la forță împotriva Iranului. “În ignoranța sa strategică, America nu are o viziune globală asupra puterii de care dispune Republica Islamică”, a declarat generalul de brigadă Hussein Salami, într-un interviu televizat preluat de agenția iraniană de știri Fars și citat de site-ul The Daily Caller. Generalul s-a lăudat apoi că Iranul și-a plasat în mod corespunzător forțele și “a identificat centre din America” asupra cărora declanșarea unor atacuri “va provoca un șoc”. “Vom da o lovitură atât de puternică, încât americanii vor fi distruși din interior”, amenința Salami, cu doar câteva ore înainte de disputarea Super Bowl, finala ligii profesioniste de fotbal american, eveniment cu ocazia căruia serviciilor antiteroriste din Statele Unite au adoptat măsuri de securitate fără precedent.

Mai mult, Salami a spus că trupele sale au evaluat cu atenție “capacitățile militare americane”, precum și toate scenariile prin care Statele Unite ar putea ataca Iranul, fie prin intermediul rachetelor, al raidurilor aeriene sau al unei intervenții terestre. “Toate bazele operaționale ale inamicului din regiune sunt în bătaia armelor noastre. O eventuală opțiune militară americană nu schimbă cu nimic lucrurile din punctul nostru de vedere și ei pot utiliza această opțiune, însă vor trebui să accepte responsabilitatea unor consecințe devastatoare”, a mai precizat generalul.

Declarațiile liderului militar de la Teheran vin pe fondul publicării conținutului unor rapoarte americane de informații, care dezvăluie că membri ai organizației teroriste proiraniene Hezbollah s-au infiltrat pe teritoriul Statelor Unite, identificând deja ținte pentru un eventual atac. Afirmațiile lui Hussein Salami reprezintă cel de-al doilea avertisment formulat în ultimele două săptămâni de către un lider de rang înalt al Gărzilor Revoluționare. Pe 24 ianuarie, Muhammad Jafari, comandantul șef al Gărzilor Revoluționare, spunea că un conflict direct cu America este “dorința cea mai puternică a bărbaților credincioși și revoluționari “. Jafari făcuse aceste afirmații după ce Secretarul de Stat american, John Kerry, precizase că, în cazul în care autoritățile de la Teheran nu-și îndeplinesc obligațiile asumate în privința programului nuclear iranian prin înțelegerea de la Geneva, Statele Unite “mențin deschise toate opțiunile”.

Negocierile de la Geneva au dus la un acord preliminar pentru o perioadă de șase luni, între Iran și Grupul 5+1, format din Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franța și Gemania. În acest interval, Iranul s-a angajat să limiteze și să suspende anumite activitități nucleare, în schimbul relaxării parțiale a sancțiunilor economice occidentale. Acordul, care se aplică începând de la 20 ianuarie, este prima etapă înainte de realizarea unui acord global prin care occidentul urmărește să se asigure că natura programului nuclear iranian este exlusiv pașnică. Iranul și Grupul 5+1 urmează să reia negocierile pentru încheierea acordului global la jumătatea lunii februarie, la New York.

Loading

Comments

comments