Ion Ficior, fost comandant al lagărului comunist de la Periprava, aproape de urmărirea penală pentru genocid

Ion Ficior, comandantul lagărului de exterminare comunist de la Periprava Foto: rfi.ro

Ion Ficior, comandantul lagărului de exterminare comunist de la Periprava
Foto: rfi.ro

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) solicită Parchetului ICCJ începerea urmăririi penale a lui Ion Ficior, fost comandant al Coloniei de muncă Periprava, pentru genocid, acesta fiind al doilea caz de torționar prezentat de IICCMER, după Alexandru Vișinescu, anunță Mediafax.

Conform președintelui executiv al IICCMER, Andrei Muraru, au fost identificate mai multe probe ce indică faptul că, în perioada în care colonelul Ion Ficior (85 de ani) a îndeplinit funcția de comandant al Coloniei de muncă de la Periprava, respectiv în perioada 1958-1963, deținuții politici au fost supuși unui regim de detenție extrem de dur, fiind înfometați și bătuți, iar 103 dintre aceștia au decedat în urma exceselor.

„Există indicii serioase că a fost identificată o groapă comună, în care se presupune că au fost înhumați foști deținuți politici care au decedat la colonia de muncă de la Periprava. Această operațiune a fost începută luni și se desfășoară pe parcursul întregii săptămâni. Există deja câteva schelete care au fost deshumate și pentru care există toate indiciile că aparțin Coloniei de muncă de la Periprava”, a spus președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

IICMER a identificat peste 50 de supraviețuitori ai Coloniei de muncă de la Periprava, fiind luate mărturii de la 21 foști deținuți politici.

Cele mai multe decese, respectiv 54, au fost înregistrate pentru grupa de vârstă 50-59 de ani. Cel mai tânăr decedat avea 19 ani, iar cel mai în vârstă, 71 de ani.

Loading

Comments

comments