Într-o singură lună, NSA a spionat peste 124 miliarde de convorbiri telefonice

NSA-LogoAgenția Națională de Securitate a Statelor Unite (NSA) a înregistrat anul acesta, într-o singură lună, informații despre 124,8 miliarde de convorbiri telefonice din întreaga lume, trei miliarde dintre acestea provenind din “surse” americane, se arată într-un raport secret al serviciilor americane de spionaj, citat de site-ul The Washington Free Beacon. Aceste înregistrări fac parte din programul “Informatorul fără limite”, care permite NSA să intercepteze convorbirile telefonice și comunicațiile prin intermediul computerelor, în orice țară de pe glob.

Cea mai mare parte a convorbirilor monitorizate provin, se pare, din Afganistan și Pakistan, unde au fost făcute 21,98 miliarde, respectiv  13,76 miliarde de înregistrări în decursul a 30 de zile. De asemenea, au fost interceptate 1,73 miliarde de convorbiri din Iran, 1,64 de miliarde din Iordania și 6,28 miliarde din India. Potrivit site-ului american, este puțin probabil ca NSA să fi examinat conținutul tuturor acestor convorbiri, însă are capacitatea de a selecta și de a asculta oricare dintre înregistrările obținute.

Fără îndoială, cea mai controversată misiune a programului NSA este colectarea datelor de telefonie și spionarea comunicațiilor prin computere în statele occidentale prietene, cu care Statele Unite a încheiat diferite acorduri și alianțe. Pe fondul scandalului izbucnit de presupusa interceptare a telefonului mobil al cancelarului german, Angela Merkel, de către serviciile de spionaj americane, Der Spiegel Online a dezvăluit, la rândul său, că sute de milioane de convorbiri telefonice din Germania au fost înregistrate prin intermediul “Informatorului fără limite”, într-un interval de 30 de zile. Concomitent, site-ul Cryptome a anunțat că alte 61 de milioane de convorbiri au fost înregistrate în Spania, iar 46 de milioane în Italia. De asemenea, săptămâna aceasta, publicația franceză Le Monde estima la peste 70 de milioane numărul convorbirilor înregistrate de NSA în luna Ianuarie a acestui an.

Loading

Comments

comments